Replika mitskog broda Argonauta ima novu posadu

Nakon nekoliko tisuća godina mornari bez iskustva preplovit će 1200 milja u replici broda drevnih Argonauta.

Legendarni starogrčki brod Argo trebao bi krenuti na svoje novo putovanje i to iz luke Volos, upravo kao i drevni Argonauti, međutim turske vlasti nisu posadi dale dozvolu kako bi na putu za Gruziju plovili kroz njene teritorijalne vode.

Posada novog Argosa odlučila je zato promijeniti rutu te preploviti Jadransko more, te se vratiti nakon puta od 1200 milja natrag u matičnu luku Volos.

Na svom putu drevni Argo bio je suočen sa božanskim bijesom, te je susretao mnoge morske nemani, a sadašnja aro posada koja je sastavljena od neprofesionalnih mornara suočava se sa birokratskim problemima. Priučeni mornari pripremali su se za ovo putovanje oko godinu i pol.

Nizozemski kompjuterski stručnjak umirovljenik Peter Buchenstein, član posade izjavio je:

- Plovidba na Argosu bio je jedan od mojih životnih snova, a kako sam u godinama mislim da je to i zadnja šansa da učinim nešto takvo.

Amateri mornari ploviti će između 10 i 15 sati dnevno, zaustavljati se samo noću na spavanju, i to na pratećem brodu na kojem će im biti na raspologanju medicinski tim i rezervnih 25 mornara.

Sama gradnja replike mitskog broda trajala je dvije godine, a u gradnji su se koristile drvene daske, užad, konopci baš kao u drevno vrijeme.


Dalje.com
1/0