Papa stigao u prvi posjet SAD-u

Papu je na izlasku iz zrakoplova dočekao crveni tepih i počasna postrojba američke vojske, koju je obišao u pratnji predsjedničkog para.

Papa Benedikt XVI. stigao je u utorak, zrakoplovom kompanije AlItalia, u zračnu bazu Andrews kraj Washingtona u svoj prvi pastoralni posjet Sjedinjenim Državama.

Reuters-.--.-Tijekom šestodnevnog posjeta, Papa će se sastati s američkim predsjednikom SAD Georgeom W. Bushom, održati mise na otvorenom u Washingtonu i New Yorku, govoriti u UN-u, posjetiti Ground zero - Nultu točku, mjesto terorističkog napada na blizanace WTC-a u New Yorku, i u susreti se s američkim biskupima i čelnicima američkih katoličkih sveučilišta.

U zračnoj bazi Andrews, papu Benedikta XVI. dočekao je američki predsjednik George W. Bush sa suprugom Laurom, što je prvi puta u povijesti da predsjednik SAD dočekuje stranog šefe države u zračnoj bazi Andrews.

Crveni tepih na aerodromu

Papu je na izlasku iz zrakoplova dočekao crveni tepih i počasna postrojba američke vojske, koju je obišao u pratnji predsjedničkog para.

Benedikt XVI. rukovao se s predsjednikom Bushom i njegovom suprugom, visokim američkim dužnosnicima i katoličkim velikodostojnicima koji su ga dočekali na pisti zračne baze Andrews.

Papa je mahanjem pozdravio stotine mladih vjernika koji su ga s oduševeljenjem dočekali na tribini uz pistu, no po dolasku ni on ni predsjednik Bush nisu davali izjave.

Nakon kraćeg predaha u VIP salonu, Papa se u crnoj limuzini sa zastavama SAD i Vatikana uputio prema Vatikanskoj nuncijaturi na aveniji Massachusets, gdje će biti njegova rezidencija za boravka u Washingtonu.

Reuters-.--.-Predsjednik Bush se u drugoj limuzini zaputio prema Bijeloj kući.

To je prvi posjet Pape SAD-u nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. i prvi posjet Benedikta XVI.

Svečani doček Pape bit će priređen u srijedu ujutro na Južnom travnjaku Bijele kuće, uz sudjelovanje 12.000 uzvanika, a Papa će u večernjim satima voditi misu s 300 američkih biskupa u bazilici Nacionalnog hrama Bezgrešnog začeća u Washingtonu.

Velike mjere sigurnosti u zraku, na kopnu i vodi

Središnji događaj njegovog boravka u Washingtonu bit će misa na stadionu National's Park u četvrtak pred 47.000 ljudi.

Posjet Svetog oca Washingtonu odvija se uz velike mjere sigurnosti u zraku, na kopnu i na vodi.

Na njegovoj zaštiti angažirano je 27 državnih, lokalnih i federalnih agencija, uključujući Tajnu službu i FBI, te oko 1.300 policajaca.

Direktor washingtonskog ureda FBI-a Joseph Persichini izjavio je kako "za sada nema ozbiljnih prijetnji Papi", niti mjestima koje će posjetiti.

U New Yorku će Papa održati govor u Općoj skupštini UN-a u petak, u subotu će voditi misu u katedrali Sv. Patricka a u nedjelju misu na stadionu NY Yankeesa pred 60.000 vjernika. Prethodno će posjetiti 'Ground zero - Nultu točku', mjesto rušenja tornjeva blizanaca WTC-a u terorističkom napadu 11. rujna 2001. U nedjelju popodne završit će posjet SAD-u i otputovati za Vatikan.


Dalje.com
1/0