Pjesmice iz crtića: Štrumfovi

Koja vam je omiljena pjesmica iz djetinjstva? Da nije slučajno glazbena tema iz nekog od crtanih filmova? Kakva slučajnost, i nama!

Miris je autocesta do sjećanja i kad bi crtani filmovi koji su ispunjavali vedre dane našeg djetinjstva mirisali, sigurno bismo ih se češće prisjećali. No, postoji još jedan put kojim se brzo stiže do omiljenih crtanih junaka zakopanih pod brdima svakodnevnih problema odraslog čovjeka – glazbena tema, ta dražesna melodija na koju i danas znate zapjevati.

Izabrali smo neke od poznatijih, pokušavši se ograničiti na popularnu brojku 10, bez rednih brojeva i ljestvica, jer vjerujemo da svatko ima svog favorita, a osim toga, teško je odlučiti se za najdražu... Ako ne vjerujete, probajte sami!

-.-screenshot-.-
Photo screenshot  

Photo screenshot  

U nekoj zemlji, tko zna gdje, u nekom svijetu, tko zna kad, mala je pčela živjela, o njoj se priča još i sad – ona je Čebelica Maja, Die Biene Maya, Maya the Bee i kako sve nisu nazivali na jezicima diljem svijeta popularnu zujeću junakinju nastalu ispod pera njemačkog autora Waldemara Bonselsa. Pljesak za.... Pčelicu Maju!

U šumarku skrivenom medvjeda je malih dom... Treba li uopće nastaviti? Šareni, ekološki nastrojeni polumedvjedi, poluleptiri nastali su zahvaljujući Dušanu Vukotiću, Peri Kvesiću i Nevenu Petričiću u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji. Serijal je distribuiran diljem svijeta, a nemali broj nas mahnito je kupovao čokoladice sa sličicama samo kako bi dobili Smradca i Smucala. Oni su... Leteći Medvedići!

Nekoć davno postojala je šumica u kojoj su u svom tajnom naselju živjela malena stvorenja, a zvala su se... Štrumfovi! Sve su djevojčice htjele Štrumfetin ormar pun bezbrojnih primjeraka najdraže haljine, a u galeriji plavih likova svatko se mogao s nekim poistovjetiti. Ako ipak nije, tu su uvijek bili zločesti Gargamel i Azriel. Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo, i nije pogriješio. Još se i danas ljudi štrumfaju na svakom koraku. Ti-dam ti-dam ti-dam, ti-dam ti -dam ti-dam...

-.-screenshot-.-
Photo screenshot  

Photo screenshot  

U malom vrtu među cvijećem sićušan grad se sakrio, u njemu žive mala bića, kažu Graškograd je to. To znamo samo ti-i i ja... i još samo gotovo svi oko nas! Nažalost, mnogo više od toga znaju rijetki. Britanska kratka crtana serija, koju je 1986. godine stvorio Colin Wyatt, upravo je po uvodnoj pjesmici najpoznatija.

Kad postolar ode na počinak, na scenu stupaju ci – ci – ci.... Cipelići! Cipelgrad nastanjuju cipele koje je nemoguće popraviti, no majstor ih nije imao srca baciti. Nastale su u mašti Jamesa Driscolla koji je primijetio da se o ljudima može puno zaključiti samo na temelju njihove obuće, pa je u svojoj priči cipelama dao priliku da progovore. Serija je višestruko nagrađivana, a zarazna melodija kojom je započinjala još uvijek budi sjećanja.

Zlatko Grgić je mislio, mislio... i smislio! Najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma bio je i ostao Profesor Baltazar! Luckasti profesor pomaže svojim sugrađanima u rješavanju problema i ispunjenju njihovih luckastih želja, a do Baltazargrada u vašem sjećanju u sekundi vas vodi poznata melodija: Bal-Baltazar, Bal-Baltazar...

-.-screenshot-.-
Photo screenshot  

Photo screenshot  

Konan, taj pustolov, ratnik što zla ne poznaje. On je srca hrabra, on oružjem vlada... Konan! Tko bi drugi proputovao pola svijeta kako bi svoje roditelje oslobodio kamenih okova zlog čarobnjaka Wrath Amona? Pa neka se nađe i crtani junak koji je mlade gledatelje osvajao mišićima, a ne smiješkom ili dosjetljivošću. Budući da je čitave 64 epizode težio tako plemenitu cilju, zaslužio je da ga se prisjetimo.

Evo nam još jednog simpatičnog hrabrice iz prošlosti. Za hrabrog Sama nema problema, neustrašivi Sam se brine o svem! Vatrogasac Sam je skroman mladić koji na svom životnom putu pomaže svima koji se na njem nađu. Osim Sama, najdojmljiviji lik iz velške serije za djecu crvenokosi je šaljivdžija Norman Price. Normaneee!

Bajum-badum... Bajum-badum… Već ste se pobojali da smo zaboravili? Nikada! Crtani film La Linea talijanskog autora Osvalda Cavandolija prvotno je poslužio kao reklami spot za liniju namještaja. No, Lui je imao dušu i osvojio srca gledatelja te je iz obične reklame prerastao u legendu televizijskih ekrana, a ako ga se i ne sjećaju po imenu, svi ga znaju po glazbenoj temi.

-.-screenshot-.-
Photo screenshot  

Photo screenshot  

Bob Graditelj
odličan je prijatelj djeci, ali i njihovim roditeljima. Opet ste nešto zeznuli na poslu? Jao si ga vama! Preostaje vam jedino da očajavate i potonete u moru neprilika. Spasa vam nema… Osim ako poslušate sićušan glas koji dopire iz televizora u susjednoj sobi: Bob Graditelj, možemo li popraviti, Bob Graditelj, naravno da možemo! Boba i njegove prijatelje Miješalicu, Valjka i ostale građevinske strojeve osmislio je Keith Chapman, inspiriran kratkom pričom Franza Kafke.

... Taj mali lutak vozi auto pravi. ...Sa svojom plavom kapom vozi po cijeli dan i njega svatko zna! Pa znate li Zvonka? Zvonko, ili u originalu Noddy, lutak je nastao u radionici likova popularne britanske dječje književnice Enid Blyton, čijih ste ''Pet prijatelja'' zasigurno sretali bar na policama svoje osnovnoškolske knjižnice.

Sad je čas za počinak i reć' pa-pa. Već malo drijema, snage nema, vaš novinar spreman je za san... Al' sutra je novi dan!


Dalje.com
1/0