NAUČITE ČITATI DEKLARACIJE

26. SRPNJA 2009. 21:58h

Znate li zaista što se nalazi u vašoj kozmetici?

Tekst

Jeste li znali da živa i olovo oštećuju moždane funkcije i da se nalaze maskari i boji za kosu? Da paraben u ružu razvija rak dojke...?

U posljednje vrijeme sve je više u igri prirodna kozmetika i vjerojatno znate, to nije bez vraga. Naime, sve češće čitamo o sve većim i većim listama sa štetnim i kancerogenim sastojcima koje nam neke od kozmetičkih kuća prodaju zapakirane u sjajne neodoljive proizvode koji bliješte s polica raznoraznih drogerija.

Mirisi mogu sadržavati neurotoksine, a spadaju u pet svjetski najpoznatijih alergena. Oznake fragnance i perfume nalazimo u šamponima, regeneratorima, losionima i ostalim preparatima za njegu. Ako kupujete hidratantne kreme tada pripazite na to da kupujete one kreme u kojima ima glicerina, propilena glikola, sorbitola i manitola. Ovi sastojci privlače vodu i nisu štetni.
No, nemojte biti zavarani certifikatima jer, vjerujte, kuće koje proizvode 'prirodnu kozmetiku', a funkcioniraju na način da istu dobro naplate uz pomoć naše lakovjernosti, zarađuju masnu lovu.

Koža apsorbira 60 posto sastojaka, a vi ne želite da u vas uđu te divne kemikalijice, zato donosimo spisak na koji zaista morate pripaziti. Prije nego se zaletite 'grlom u jagode', pročitajte deklaraciju. Možda će vam to oduzeti malo vremena, no vaša će vam koža biti na tome zahvalna.

Živa oštećuje moždane funkcije

Znate li što znači hypoallergenic na kutijicama? Ovu riječ kozmetičke kuće na svojim proizvodima koriste kako bi objasnile da u proizvodu nema sastojaka koji najčešće uzrokuju alergije. To, naravno, ne znači da ne sadrže neke druge, manje poznate alergene, koji mogu naštetiti vašoj koži. Ukoliko ste na nekoliko preparata alergični, možda se ovo vrijeme pokaže idealnim za konačno testiranje - alergotest.

-.--.-
Nakon što ga obavite, barem ćete znati što vas od sastojaka smeta, a nerijetko tek nakon iscrpnih testova možete otkriti i kako ste alergični i na neki od prirodnih sastojaka, što je svakako korisno znati.

Pripazite i ako na deklaraciji pronađete riječ mercury, odnosno živu. Vjerujemo kako o živi ne trebamo previše pisati, ali je bitno napomenuti kako samo male količine ovog opasnog sastojka oštećuje moždanu funkciju. Provjerite stoga sastojke na maskari i kapima za oči.

Mirisi su među pet svjetki njapoznatijih alergena

Osim s opasnom živom, morate se upoznati i s olovom (lead), koji oštećuje mozak, a njega nanosite na svoje tjeme bojite li kosu nekom od boja. Ako imate osjetljivu kožu izbjegavajte proizvode na kojima piše kako imaju dodatne mirise, klonite se alkohola (u preparatima) i umjetnih boja.

Mirisi mogu sadržavati neurotoksine, a spadaju u pet svjetski najpoznatijih alergena. Oznake fragnanceperfume nalazimo u šamponima, regeneratorima, losionima i ostalim preparatima za njegu. Ako kupujete hidratantne kreme tada pripazite na to da kupujete one kreme u kojima ima glicerina, propilena glikola, sorbitola i manitola. Ovi sastojci privlače vodu i nisu štetni.

Sastojak naziva paraben može uzrokovati rak dojke jer je u velikim količinama pronađen kod žena koje boluju od ove užasne bolesti. Nalazimo ga u ruževima, kremama za samotamnjenje, losionima, hidratantnim kremama, a često se skriva u nazivima etiparaben, metilparaben. Mineralna ulja zvuče odlično, ali istovremeno začepljuju pore. Bolesti jetre, bubrega i reproduktivnih organa katkad mogu biti uzrokovane ftalatijem, sastojkom koji se koristi upravo u dječjoj kozmetici.

Ako na kremama za sunčanje, šamponima, regeneratorima, korektorima, kremama za područje oko očiju i u drugim proizvodima naiđete na natpise poput formaldehyde solution, formic aldehyde, merthaldehyde, mathanal, methyl aldehide ili oxomethane bježite 'kao vrag od tamjana'.
U širokom luku treba izbjegavati formaldehid. Ovaj kancerogeni sastojak uzrokuje bolesti dišnog i imunološkog sustava.

Korektori puni netestiranih čestica

Ako na kremama za sunčanje, šamponima, regeneratorima, korektorima, kremama za područje oko očiju i u drugim proizvodima naiđete na natpise poput formaldehyde solution, formic aldehyde, merthaldehyde, mathanal, methyl aldehide ili oxomethane bježite 'kao vrag od tamjana'.

Ako vam padne na pamet posvjetljivati kožu, promislite dobro, i to dvaput. Naime, sastojci koji se nalaze u takvim preparatima sadrže 1,4 Benzenediol/1,4 Dihydroxybenzene/4-Hydroxyphenol ili P-Hydroxypehnol. Ovaj sastojak može uzrokovati neizlječivu bolest orhonozu koja uzrokuje pigmentaciju bjeloočnice i hrskavičnog tkiva.

Netestirane čestice, odnosno nano zinc Oxide dopiru do očnog živca, mozga i krvnih stanica, a sadrži ga čak trećina proizvoda. Najčešće ga nalazimo u korektorima, kremama za sunčanje, kremama za oči i ruke.

Ne okrećite glavu

-.-Ivan Goldin-.-
Photo Ivan Goldin  
Neki od proizvođača u svoje proizvode dodaju sastojke životinjskog podrijetla. Oni su označeni riječju tallow, a vi sami odlučite trebate li ih koristiti ili ne jer korištenje ovakvih sastojaka nije štetno po zdravlje, no postavlja se pitanje etičnosti.

Važno je znati kako je prirodna kozmetika ona koja sadrži najmanje 65-70 posto sastojaka, od kojih većina mora biti samoniklo bilje koje raste na nezagađenim područjima.

Nadalje, ne mora nužno značiti kako je skupa kozmetika jedina kvalitetna i ispravna jer se škodljivi sastojci nerijetko nalaze i u njoj, ali zbog cijene okrećemo glavu i uvjereni smo kako kupujemo pravu stvar.

A sad izvadite iz torbica svoje pudere, rumenila, kreme, roll-onove, ruževe, šampone, losione i provjerite ima li u njima alergena, pronađete li ih, odlučite što ćete s njima. Naše mišljenje znate.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!