4. KOLOVOZA 2012. 15:46h

Znanstvenici upozoravaju: Solarna superoluja je isto što i udar meteora

Foto

Život
0

Tekst

Vremenske prilike u Sjedinjenim Dr┬×avama ove su godine izrazito lo┬Üe sa su┬Üama, visokim temperaturama i olujama, no Sun─Źeva superoluja mogla bi biti puno gora.

Divovska eksplozija geomagnetskih ─Źestica sa Sunca mogla bi uni┬Ütiti 300, pa i vi┬Üe od 2100 visokonaponskih transformatora koji su temelj ameri─Źkog elektroenergetskog sustava, upozorila je Nacionalna akademija znanosti (NAS).

To je navelo nekoliko vladinih agencija da izrade planove za takvu oluju koja bi se mogla dogoditi ove godine, budu─çi da Sunce ulazi u aktivnu fazu poznatu kao "sun─Źev maksimum" koji ─çe 2013. biti na vrhuncu.

Ameri─Źki stru─Źnjaci procjenjuju da su ┬Üanse da se oluja dogodi u idu─çem desetlje─çu oko 7 posto, ┬Üto se ─Źini kao umjereni rizik, no njezine posljedice bile bi razorne poput udara golemog meteora u Zemlju.

Nestanak struje izazvao bi kaos, poput onoga kada je 600 milijuna Indijaca pro┬Üloga mjeseca ostalo bez elektri─Źne energije dva dana za redom.

Stru─Źnjaci se ne sla┬×u oko procjene mogu─çe ┬Ütete, ali oni u ameri─Źkoj vladi i industrijskom sektoru ka┬×u da se radi o slo┬×enom problemu koji zahtjeva uskla─Ĺeno rje┬Üenje.

U najgorem slu─Źaju, voda i gorivo koje ovise o elektri─Źnim pumpama prestat ─çe te─çi u roku nekoliko sati, suvremena komunikacija ─çe utihnuti, a mehanizirani promet zaustaviti, navode stru─Źnjaci.

U izvje┬Ütaju NAS-a navodi se da bi sun─Źevom superolujom bilo zahva─çeno vi┬Üe od 130 milijuna Amerikanaca, a u milijunima se procijenjuju i mogu─çe ┬×rtve takve katastrofalne nepogode. (Hina)


 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!