5. KOLOVOZA 2015. 12:43h

ZNANSTVENICI SAVJETUJU Što jesti da usporite starenje mozga?

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Prehrana bogata lisnatim povr─çem, grahoricama, bobi─Źastim vo─çem, cjelovitim ┼żitaricama i vinom poma┼że u usporavanju starenja mozga i u usporavanju smanjivanja kognitivnih sposobnosti, kazali su u utorak znanstvenici.

Smanjivanje kognitivnih sposobnosti normalna je pojava koja prati starenje ali studija znanstvenika s Medicinskog centra Sveu─Źilišta Rush u Chicagu pokazala je da su stariji odrasli ljudi koji striktno slijede prehranu MIND kognitivno 7,5 godina mla?i od onih koji to ne ─Źine.

MIND je kombinacija mediteranske prehrane i dijete DASH osmišljene za visoki krvni tlak. Sadr┼żi 15 prehrambenih preporuka te savjetuje najmanje tri porcije cjelovitih ┼żitarica, salatu i drugo povr─çe svaki dan te ─Źašu vina. Grahorice i piletina trebaju biti na stolu dvaput tjedno a riba jednom.

Oni koji slijede taj re┼żim ograni─Źavaju koli─Źinu crvenog mesa, maslaca, margarina, sira, kola─Źa i slatkiša, te pr┼żene i brze hrane.

Jedino dopušteno vo─çe u MIND re┼żimu je bobi─Źasto.

Znanstvenici su prou─Źavali 960 starijih ljudi, u dobi od prosje─Źno 81,4 godine, u 40 domova umirovljenika na podru─Źju Chicaga kroz razdoblje od 4,7 godina. Otkrili su sporije smanjivanje mentalnih sposobnosti kod onih koji su se hranili najbli┼że toj dijeti.

Ranija studija pokazala je da taj re┼żim prehrane mo┼że smanjiti i rizik razvoja Alzheimerove bolesti.

 

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!