7. STUDENOG 2012. 21:16h

Znaci starenja ukazuju na rizik od bolesti srca

Ruke starice.

Foto

Život
0

Tekst

Vidljivi znaci starenja nisu samo pitanje taštine nego mogu ukazivati i na postojanje rizika od bolesti srca, pokazalo je dansko istraživanje.

Osobe koje imaju tri od četiri znaka starenja poput povlačenja linije vlasišta na sljepoočnicama, ćelavosti na tjemenu, nabora na uškama i žućkastih masnih nakupina uz očne kapke imaju 57 posto veći rizik za srčani udar i 39 posto veće izglede za razvoj bolesti srca.

Žućkaste ksantelazme oko kapaka najjači su indikator mogućih bolesti srca, pokazuje dugoročno istraživanje čiji su rezultati predstavljeni u utorak na sastanku Američkog udruženja za bolesti srca u Los Angelesu. Postojanje samo toga znaka nosi 35 posto veći rizik za srčani udar.

"Vidljivi znakovi starenja odražavaju fiziološku ili biološku starost i neovisni su od kronološke dobi", kaže dr Anne Tybjaerg-Hansen koja je vodila istraživanje na sveučilištu u Copenhagenu.

Znanstvenici su utvrdili da sijeda kosa i bore ne navješćuju bolesti srca nego samo odražavaju kronološku dob osobe.

Istraživanje je započelo 1976. i obuhvatilo je gotovo 11 tisuća osoba starijih od 40 godina kod kojih su praćeni znakovi starenja i proučavana njihova veza s razvojem zdravstvenih tegoba. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!