7. STUDENOG 2012. 21:16h

Znaci starenja ukazuju na rizik od bolesti srca

Ruke starice.

Foto

Život
0

Tekst

Vidljivi znaci starenja nisu samo pitanje ta┬Ütine nego mogu ukazivati i na postojanje rizika od bolesti srca, pokazalo je dansko istra┬×ivanje.

Osobe koje imaju tri od ─Źetiri znaka starenja poput povla─Źenja linije vlasi┬Üta na sljepoo─Źnicama, ─çelavosti na tjemenu, nabora na u┬Ükama i ┬×u─çkastih masnih nakupina uz o─Źne kapke imaju 57 posto ve─çi rizik za sr─Źani udar i 39 posto ve─çe izglede za razvoj bolesti srca.

┬Äu─çkaste ksantelazme oko kapaka najja─Źi su indikator mogu─çih bolesti srca, pokazuje dugoro─Źno istra┬×ivanje ─Źiji su rezultati predstavljeni u utorak na sastanku Ameri─Źkog udru┬×enja za bolesti srca u Los Angelesu. Postojanje samo toga znaka nosi 35 posto ve─çi rizik za sr─Źani udar.

"Vidljivi znakovi starenja odra┬×avaju fiziolo┬Üku ili biolo┬Üku starost i neovisni su od kronolo┬Üke dobi", ka┬×e dr Anne Tybjaerg-Hansen koja je vodila istra┬×ivanje na sveu─Źili┬Ütu u Copenhagenu.

Znanstvenici su utvrdili da sijeda kosa i bore ne navje┬Ü─çuju bolesti srca nego samo odra┬×avaju kronolo┬Üku dob osobe.

Istra┬×ivanje je zapo─Źelo 1976. i obuhvatilo je gotovo 11 tisu─ça osoba starijih od 40 godina kod kojih su pra─çeni znakovi starenja i prou─Źavana njihova veza s razvojem zdravstvenih tegoba. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!