ŽENSKO OBREZIVANJE

27. STUDENOG 2009. 23:57h

Žene bez genitalija - tradicija ili teror?

Tekst

Svjetska zdravstvena organizacija postupak obrezivanja naziva `┬×ensko genitalno saka─çenje┬┤ i ubraja ga me─Ĺu kr┬Üenja osnovnih ljudskih prava

Na svijetu ┬×ivi vi┬Üe od 100 milijuna ┬×ena osaka─çenih u ime tradicije. Obrezivanje ┬×ena je postupak kojim ┬×eni, naj─Źe┬Ü─çe jo┬Ü djevoj─Źici, odre┬×u neke vitalne dijelove spolovila. 

Svjetska zdravstvena organizacija taj postupak naziva "┬×ensko genitalno saka─çenje" (engleski: FGM - Female Genital Mutilation) i ubraja ga me─Ĺu kr┬Üenja osnovnih ljudskih prava te tu pojavu nastoji ┬Üto vi┬Üe ograni─Źiti, odnosno u potpunosti iskorijeniti. Sam postupak obrezivanja djevoj─Źica daleko je od malog zahvata, kao ┬Üto bismo mogli zaklju─Źiti na temelju obrezivanja dje─Źaka. 

Naime, ovdje se radi o vrlo bolnom trajnom saka─çenju, a koje nad djevoj─Źicama izvode neuke ┬×ene, naravno bez upotrebe anestetika. Taj zahvat, uz brojne psiholo┬Üke posljedice, ─Źesto zavr┬Üava brojnim zdravstvenim te┬Üko─çama, a ─Źesto i vrlo bolnom i mu─Źnom smr─çu. Starost djevoj─Źica nad kojima se provodi taj pothvat u pravilu je izme─Ĺu 4 i 8 godina.  

Obrezivanje se vr┬Üi u Africi kod mnogih plemena. U Egiptu, Etiopiji, Sudanu i D┬×ibutiju gotovo 100% ┬×ena do┬×ivljava takvu sudbinu. U ostalim dr┬×avama su obrezane samo pripadnice pojedinih plemena, npr. u Nigeriji, na Maliju, u Senegalu, Burkini Faso ili u Keniji. FGM se pojavljuje i na arapskom poluotoku (Ujedinjeni Arapski Emirati, Ju┬×ni Jemen) i u dijelovima Azije. 

Vrste obrezivanja ┬×ena

Obrezivanje se vrši u Africi kod mnogih plemena.
Obrezivanje se vrši u Africi kod mnogih plemena.
Pojam FGM obuhva─ça ─Źetiri glavna na─Źina saka─çenja ┬×enskih genitalija:

1) Sunna obrezivanje zna─Źi odstranjivanje ko┬×ice klitorisa (prepucij) ili/i vrha klitorisa. Rije─Ź sunna na arapskom jeziku zna─Źi: tradicija.

2) Klitoridektomija odnosno izrezivanje i uklanjanje cijelog klitorisa (prepucija i glansa) te odstranjivanje malih stidnih usnica.

3) Infibulacija odnosno faraonsko obrezivanje, koje je najekstremniji oblik obrezivanja, a kod kojeg izre┬×u klitoris, velike i male stidne usne, o┬Üte─çene strane vulve za┬Üiju trnjem, usukanim crijevima ili koncem. Na taj na─Źin spolovilo zaraste tako da od njega ostane samo malen otvor za odticanje mokra─çe i menstrualne krvi. U prvoj bra─Źnoj no─çi mu┬Ükarac je, kako bi s njome mogao imati spolni odnos, razre┬×e no┬×em.

4) U ─Źetvrti tip spadaju svi jo┬Ü te┬×i oblici saka─çenja ┬×enskog spolovila, poput spaljivanja klitorisa, jetkanjem odre─Ĺenim ekstrahiranim biljnim sokovima, turpijanjem vagine i sli─Źno.

Pribli┬×no 85% postupaka obrezivanja vagina spada u prve dvije skupine, dok su slu─Źajevi iz tre─çe i ─Źetvrte skupine znatno rje─Ĺi.

Komplikacije zbog nehigijenskih uvjeta

Za razliku od obrezivanja mu┬Ükaraca, obrezivanje ┬×ena neusporedivo je bolnije i povezano s brojnim komplikacijama, kako tijekom samog zahvata tako i kasnije kroz cijeli ┬×ivot. Zbog nestru─Źno obavljenog zahvata te nedostatka higijene, ─Źeste su infekcije koje mogu zavr┬Üiti smr─çu. 

Obrezivanje ┬×ena obi─Źni izvodi "babica - nadrilije─Źnica" pomo─çu nedezinficiranih o┬Ütrih predmeta poput ┬×ileta, ┬Ükara, kuhinjskog no┬×a, komadi─ça stakla i sli─Źnog. Obi─Źno isti alat upotrebljavaju na vi┬Üe djevoj─Źica, bez ikakvog ─Źi┬Ü─çenja, na koji se na─Źin ─Źesto prenose virusne zaraze, pa i one HIV-om. ─îesto dolazi do te┬Ükih infekcija spolovila i drugih organa tetanusom, te┬Ükih krvarenja, bolova, ali i smrti. 

─îak i kada do─Ĺe do normalnog zacjeljivanja rane, ostaje problem mokrenja i spolnog op─çenja, koji su vrlo bolni. Doga─Ĺaju se i zaostajanja menstrualne krvi, a kao posljedica javlja se otrovanje krvi. Osim stra┬Ünih bolova obrezivanje ┬×ena uzrokuje dugotrajne komplikacije, koje se manifestiraju kao genitalne deformacije, zaka┬Ünjele menstruacije, kroni─Źne te┬Üko─çe zdjelice, zadr┬×avanje urina u tijelu, infekcija i cijeli niz problema tijekom trudno─çe - od infekcije fetusa do poro─Ĺajnih problema zbog su┬×enja vagine. U takvom slu─Źaju ┬×enu koja ra─Ĺa, kako bi mogla roditi, moraju dodatno "otvoriti". U kulturama koje izvode infibulaciju, nakon poroda ┬×enu ponovno obre┬×u i za┬Üiju. 

Pozadina

FGM je stari obi─Źaj koji datira jo┬Ü iz vremena prije pojave monoteisti─Źkih religija. Pro┬Üiren je kod muslimana, jednako kao kod kr┬Ü─çana i animista (pripadnici vjere u prirodu i postojanje dobrih i zlih duhova). 

Razlozi koji se navode za provo─Ĺenje osaka─çivanja genitalija su uglavnom razli─Źiti:

- osaka─çivanje genitalija je religijska zapovijed (iako se ni u Kur'anu, a ni u Bibliji ne spominje obrezivanje ┬×ena)

- vjerovanje da je ┬×enski spol ru┬×an i ne─Źist, obrezivanje i infibulacija ┬Ütiti ┬×enu od bolesti, krvarenja, crva itd

- osaka─çivanje ─Źini djevoj─Źice u potpunosti ┬×enama, jer se "mu┬Üki dio" otklanja sa ┬×ene

- osaka─çivanje umanjuje seksualnu ┬×elju ┬×ene i ┬Ütiti je od njene seksualnosti

- mu┬Ükarci do┬×ivljavaju veliko seksualno zadovoljstovo s infibuliranim ┬×enama

- stara tradicija se mora sa─Źuvati, okretanje od nje zna─Źi prihva─çanje "zapadnja┬Ütva"

Obi─Źaj se pro┬Üirio i na zapad

Osaka─çivanje genitalija ┬×enama ne mo┬×e se ni u kom slu─Źaju pripisati samo primitivnim plemenima i povezati s pojavom "u izumiranju". Upravo suprotno, ─Źak i srednji stale┬× u gradovima prakticira obrezivenje ┬×ena, ┬Üto se u Africi sve vi┬Üe ┬Üiri. Tendencija je da se sve ─Źe┬Ü─çe provode drasti─Źne procedure umjesto blagih; operacije (koje su se prije provodile u godinama kada djevoj─Źica dolazi u dob odrasle ┬×ene) provode se na sve mla─Ĺim djevoj─Źicama, ─Źak i na ┬×enskoj dojen─Źadi, budu─çi da dojen─Źad ne pru┬×a jak otpor pri ovakvom pothvatu. 

Starost djevoj─Źica nad kojima se provodi pothvat obrezivanja u pravilu je izme─Ĺu 4 i 8 godina.
Starost djevoj─Źica nad kojima se provodi pothvat obrezivanja u pravilu je izme─Ĺu 4 i 8 godina.
Osaka─çivanje genitalija je tek odnedavno tema me─Ĺunarodnih organizacija za za┬Ütitu ljudskih prava i zdravlja. Sada doseljenici i izbjeglica FGM prakticiraju ─Źak i u zapadnja─Źkim zemljama. U Francuskoj ─Źak nisu donesene ni mjere koje bi se poduzele u ovakvim slu─Źajevima. FGM se ─Źesto bagatelizira. Polazi se od liberalisti─Źke pozicije da se u druge kulture i tradicije zbog tolerancije ne bi trebalo mije┬Üati. Za one koji ne pripadaju toj kulturi i tradiciji te┬Üko je razumljivo da ba┬Ü ┬×ene, nad kojima je provedena jednako ┬Ütetna procedura, isto to provode nad svojim k─çerkama kako bi im pove─çale ┬×ivotne ┬Üanse i ┬Üanse za udaju. 

Danas u mnogim zemljama svijeta postoje mali lokalni projekti i inicijative ┬×ena koje na svim razinama poku┬Üavaju djelovati protiv osaka─çivanja genitalija ┬×ena i posljedica toga: prosvjetiteljskim radom, medicinskom opskrbom, ku─çama za za┬Ütitu djevoj─Źica, obrazovanjem i kvalificiranjem, kao i otvaranjem alternativnih radnih mjesta za babice. Tim inicijativama ┬×ene poku┬Üavaju dati svoj doprinos u suzbijanju osaka─çivanja genitalija. Osim toga, podr┬×avaju se stara slavlja i drugi stari obi─Źaji kako bi se odgovorilo na strah od gubitka kulturnog identiteta.  

I me─Ĺu poznatima postoje obrezamne ┬×ene

Ljudi diljem svijeta postali su pozorni zbog obrezivanja ┬×ena tek nakon izlaska knjiga 'Pustinjski cvijet' i 'Pustinjska zor'a. Autorica Waris Dirie, svjetski poznata manekenka, rodila se i odrastala u nomadskoj obitelji u Somaliji i kao djevoj─Źica bila obrezana i infibulirana. 

Waris Dirie, koja se opismenila tek kao odrasla djevojka, potresno je opisala obi─Źaj obrezivanja djevoj─Źica u svom zavi─Źaju, ─Źija je ┬×rtva i sama bila. S nevjerojatnom je ┬×ivotnom energijom izdr┬×ala sve traume, zbog dogovorene udaje pobjegla od ku─çe i izborila put u zvjezdani vrh manekenstva, a svojom je autobiografijom razotkrila najintimnije saka─çenje i du┬Üevne patnje, ┬Üto su je obilje┬×ile za cijeli ┬×ivot. S izlaskom svojih knjiga postala je glasnogovornica odnosno borac za prava djevojaka protiv duboko uvrije┬×enog obi─Źaja obrezivanja, osnovala fondaciju za borbu protiv obrezivanja ┬×ena i imenovana je slu┬×benom predstavnicom Ujedinjenih naroda za prava ┬×ena u Africi.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!