GOJAZNOST BEZ RAZLOGA

21. LISTOPADA 2009. 21:57h

Zbog ─Źega se nekontrolirano debljate?

Tekst

Mnogi se ─Źesto ┬×ale da ne jedu skoro ni┬Üta, a ipak se debljaju. Uzrok tome krije se u raznim bolestima i poreme─çajima organizma.

Gojaznost je sigurno najve─çi moderni neprijatelj ljudskog roda. Ipak, za vitku liniju dobro je poznat recept: pravilna prehrana i fizi─Źka aktivnost. S druge strane, mnogi se ─Źesto ┬×ale da ne jedu skoro ni┬Üta, a ipak se debljaju. Ponekad je i to to─Źno, a tada se pove─çanje te┬×ine ne pripisuje pogre┬Ünoj prehrani i manjku fizi─Źke aktivnosti, nego raznim bolestima i poreme─çajima organizma, pi┬Üe Zenskikafe.

Evo koji bi mogli biti uzroci debljanja:

Zadr┬×avanje vode

Odre─Ĺeni poreme─çaji izazivaju oticanje pojedinih dijelova tijela. Dolazi do zadr┬×avanja ve─çih koli─Źina teku─çine, koja bi se u normalnim okolnostima izlu─Źila kroz mokra─çu. Na primjer, od nekih bubre┬×nih bolesti oti─Źu noge, a u slu─Źaju ciroze jetre teku─çina se nakuplja u podru─Źju trbuha.

-.--.-
Poreme─çaji ┬Ütitnja─Źe

Naj─Źe┬Ü─çe bolesti gojaznosti povezane su sa radom ┬Ütitne ┬×lijezde, koja se nalazi u dnu vrata, ispred du┬Ünika. Ona proizvodi hormone koji dr┬×e pod kontrolom brojne kemijske reakcije u organizmu. Kada ona smanji proizvodnju, dolazi do usporavanja metabolizma i pove─çanja te┬×ine. Tako─Ĺer, mo┬×e do─çi do debljanja ukoliko do─Ĺe do upale ┬Ütitne ┬×lijezde, koja mo┬×e biti izazvana virusom ili bakterijom.

I tumor deblja

Odre─Ĺeni tumori mogu izazvati pove─çanje te┬×ine, posebno oni na nadbubre┬×nim ┬×lijezdama, gu┬Ütera─Źi i hipotalamusu. Hipotalamus kontrolira simpati─Źki ┬×iv─Źani sustav, izme─Ĺu ostaloga i mehanizmom apetita. Tumor gu┬Ütera─Źe, ┬×lijezde smje┬Ütene iza ┬×eluca koja proizvodi inzulin, mo┬×e izazvati debljanje.

Oprezno s ljekovima

Gojaznost uzrokuju i neki ljekovi, na primer kortizon (koji se koristi za lije─Źenje upale i alergijskih reakcija), benzodijazepin (protiv tjeskobe i depresije), neuroleptici (za lije─Źenje ┬Üizofrenije), neki antibiotici, oralna kontracepcijska sredstva┬ů

Najva┬×nije je biti iskren prema sebi i pratiti svoje hranidbene navike. Ukoliko do─Ĺete do zaklju─Źka da stvarno ne jedete toliko da bi se debljali, potra┬×ite pomo─ç i savjet lije─Źnika.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!