GOJAZNOST BEZ RAZLOGA

21. LISTOPADA 2009. 21:57h

Zbog čega se nekontrolirano debljate?

Tekst

Mnogi se često žale da ne jedu skoro ništa, a ipak se debljaju. Uzrok tome krije se u raznim bolestima i poremećajima organizma.

Gojaznost je sigurno najveći moderni neprijatelj ljudskog roda. Ipak, za vitku liniju dobro je poznat recept: pravilna prehrana i fizička aktivnost. S druge strane, mnogi se često žale da ne jedu skoro ništa, a ipak se debljaju. Ponekad je i to točno, a tada se povećanje težine ne pripisuje pogrešnoj prehrani i manjku fizičke aktivnosti, nego raznim bolestima i poremećajima organizma, piše Zenskikafe.

Evo koji bi mogli biti uzroci debljanja:

Zadržavanje vode

Određeni poremećaji izazivaju oticanje pojedinih dijelova tijela. Dolazi do zadržavanja većih količina tekućine, koja bi se u normalnim okolnostima izlučila kroz mokraću. Na primjer, od nekih bubrežnih bolesti otiču noge, a u slučaju ciroze jetre tekućina se nakuplja u području trbuha.

-.--.-
Poremećaji štitnjače

Najčešće bolesti gojaznosti povezane su sa radom štitne žlijezde, koja se nalazi u dnu vrata, ispred dušnika. Ona proizvodi hormone koji drže pod kontrolom brojne kemijske reakcije u organizmu. Kada ona smanji proizvodnju, dolazi do usporavanja metabolizma i povećanja težine. Također, može doći do debljanja ukoliko dođe do upale štitne žlijezde, koja može biti izazvana virusom ili bakterijom.

I tumor deblja

Određeni tumori mogu izazvati povećanje težine, posebno oni na nadbubrežnim žlijezdama, gušterači i hipotalamusu. Hipotalamus kontrolira simpatički živčani sustav, između ostaloga i mehanizmom apetita. Tumor gušterače, žlijezde smještene iza želuca koja proizvodi inzulin, može izazvati debljanje.

Oprezno s ljekovima

Gojaznost uzrokuju i neki ljekovi, na primer kortizon (koji se koristi za liječenje upale i alergijskih reakcija), benzodijazepin (protiv tjeskobe i depresije), neuroleptici (za liječenje šizofrenije), neki antibiotici, oralna kontracepcijska sredstva…

Najvažnije je biti iskren prema sebi i pratiti svoje hranidbene navike. Ukoliko dođete do zaključka da stvarno ne jedete toliko da bi se debljali, potražite pomoć i savjet liječnika.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!