NEODGOVORNOŠĆU DO KARCINOMA

1. TRAVNJA 2009. 09:55h

Zašto bol u želucu treba shvatiti ozbiljno

Tekst

Bolovi najčešće dolaze u paketu sa stresnom svakodnevicom, a većina osoba smetnje pokušava ublažiti lijekovima štetnim za sluznicu želuca.

Koliko ste se samo puta noću dizali kako biste posegli za painkillerima? Bol u želucu i nadutost su vam postali najbolji prijatelji? Nemojte se brinuti, niste usamljeni sa svojim problemima jer većina osoba danas prolazi kroz tegobe sa želucem i problemima vezanim uz probavu. Paru nazvanom bol i solna kiselina kumuju stresna svakodnevica i Helicobacter pylori.

Ukoliko osjećate tupu bol u žličici koja s vremenom postaje peckajuća, a javlja se nakon ili prije obroka, vrijeme je da posjetite liječnika interne medicine, koji će vas po potrebi uputiti na daljnje pretrage. Također, na pretrage biste trebali krenuti ukoliko ste izgubili na težini, često povraćate ili ste naduti.
Odlučili smo potražiti odgovore na mnogobrojna pitanja vezana uz ulkus (čir), gastritis i GERB. Kontaktirali smo dr. Zlatka Mihaldineca, zaposlenog u gastroenterološkoj ordinaciji poliklinike Sunce.

Liječnik nam je otkrio kako muškarci više nisu skupina koja najčešće obolijeva od navedenih bolesti, te kako sve više žena pati od problema koje im zadaju želučani i duodenalni ulkusi.

- Razlog povećanog broja ulkusa kod žena je taj što danas žene više no ranije konzumiraju alkohol, sklonije su pušenju i izloženije stresnom načinu života. Ranije su muškarci češće obolijevali, no sada se bolest razvija u omjeru 1:1.

Želučani ulkus može postati maligan

Dr. Mihaldinec tvrdi kako se ulkus najčešće javlja zajedno s cirozom jetre, endokrinim poremećajima, primjerice hipertireozom (povećanim izlučivanjem hormona štitne žlijezde), a često dolazi i s povećanjem kreatinina.

Ističe i kako se kod duodenalnog ulkusa (ulkusa dvanaesnika) bol najčešće javlja noću. Ovaj je ulkus češći od želučanog i uglavnom nikada ne prelazi u karcinom, a prisutan je većinom u mlađim dobnim skupinama.

-.-Hrvoje Dorešić-.-
Photo Hrvoje Dorešić  
Želučanom ulkusu se najčešće pridaje više pažnje zbog mogućnosti da s vremenom postane maligan. Tada je, tvrdi liječnik, potrebno pratiti stanje bolesnika kako bi se utvrdilo u kojem se pravcu bolest kreće.

Od gastritisa sve kreće pa su kontrole neizbježne

Ukoliko osjećate tupu bol u 'žličici' koja s vremenom postaje peckajuća, a javlja se nakon ili prije obroka, vrijeme je da posjetite liječnika interne medicine koji će vas po potrebi uputiti na daljnje pretrage. Također, na pretrage biste trebali krenuti ukoliko ste izgubili na težini, često povraćate ili ste naduti.

U najboljem slučaju liječnik će vam dijagnosticirati gastritis koji je moguće obuzdati prije nego li postane ulkus, ili u najgorem slučaju karcinom želuca, no kako bi se izbjegli bolovi potrebno je reći zbogom svim lošim navikama.

Liječnici pacijentima savjetuju prestanak pušenja, konzumacije alkoholnih, gaziranih pića i kave, smanjenje unosa hrane koja je začinjena… Naposljetku, pacijenti najčešće pitaju što im preostaje nakon svih zabrana, ali je bitno znati kako sve navedeno utječe na bol u želucu i to u velikoj mjeri.

Nema mjesta panici ukoliko se prva kura liječenja ne pokaže efikasnom

- Pri gastroskopskom pregledu liječnik uzima uzorak sluznice želuca koji biva izložen izdisajnom testu na bakteriju. Ukoliko je uzrok bolesti bakterija Helicobacter pylori, tada pacijent dobiva terapiju kojom se kombinira uzimanje antibiotika i blokatora protonske pumpe (Controloc, Nexium) - rekao nam je Dr. Mihaldinec.

Bitno je znati i da antiinflamatorni antireumatici (Voltaren, Brufen i Ketonal) uzrokuju akutni i kronični gastritis zbog toga što oštećuju sluznicu želuca. Ukoliko želite ublažiti bol posegnite radije za paracetamolima (Lekadol, Neofen). Iako većina stanovništva smatra Lekadol lijekom za snižavanje temperature, ne smije se zanemariti njegovo izvrsno analgetsko djelovanje pri kojem ne oštećuje sluznicu želuca.
Dodao je kako se katkada javlja otpornost bakterije pa se tada svakih šest mjeseci bakterija tretira različitim lijekovima. Ukoliko i nakon dužeg perioda nema pomaka u liječenju, uzorak bakterije šalje se na antibiogram, kojim se utvrđuje na koji od lijekova bakterija reagira.

Ukoliko bakterija nije uzrok ulkusa, onda se bolest tretira inhibitorima protonske pumpe (Controloc, Nolpaza), antacidima (Gastal, Rupurut, Belomet) i blokatorima izlučivanja kiseline (Peptoran, Ranisal, Famosan).

Do nastanka ulkusa, tvrdi dr. Mihaldinec, nerijetko dolazi nakon stresnih događaja, primjerice teške prometne nesreće nakon koje se čir može razviti u samo 24 sata, a može biti opasan zbog krvarenja.

GERB može dovesti do nastanka kancerogenih lezija jednjaka

Osim duodenalnog i želučanog ulkusa te gastritisa, u srodne se bolesti ubraja i GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest) koju karakterizira niz simptoma nastalih refluksom sadržaja želuca i dvanaesnika u jednjak, usta i dišne putove. U ovom se slučaju pacijentu preporuča izbjegavanje čestog saginjanja, nezaobilazan je prestanak pušenja i prestanak konzumacije alkoholnih, gaziranih pića i kave.

-.-www.work-stress.biz-.-Stres na poslu
Stres na poslu
Photo www.work-stress.biz  
Do GERB-a dolazi zbog disfunkcije sfinktera jednjaka koji oslabljenom funkcijom propušta želučanu kiselinu u jednjak. GERB može biti i poguban zbog nastanka kancerogenih lezija kao što je Barretov jednjak, a jedan je od tri glavna uzročnika kroničnog kašlja. GERB se liječi lijekovima koji reguliraju lučenje želučane kiseline, a u terapiji se najčešće koriste inhibitori protonske pumpe i antacidi.

Zaboravite na Voltarene, Ketonale...

Bitno je znati i da antiinflamatorni antireumatici (Voltaren, Brufen i Ketonal) uzrokuju akutni i kronični gastritis zbog toga što oštećuju sluznicu želuca.

Ukoliko želite ublažiti bol posegnite radije za paracetamolima (Lekadol, Neofen). Iako većina stanovništva smatra Lekadol lijekom za snižavanje temperature, ne smije se zanemariti njegovo izvrsno analgetsko djelovanje pri kojem ne oštećuje sluznicu želuca.

Dr. Mihaldinec naglašava kako prava prevencija ne postoji jer su bolesti većinom genetski naslijeđene, a na razvoj bolesti uvelike utječe i okolina.

Naposljetku, najvažnije je suočiti se sa stresom koji svakodnevno proživljavamo jer je ipak on glavno izvorište svih problema sa želucem.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!