SPONZORIRANI ─ŹLANAK

15. VELJAŔE 2010. 16:41h

Zale┬×ajne rane - Decubitus

Tekst

Zna─Źajan problem njege bolesnika u ku─çi ili bolnici.

Zale┬×ajne rane kao problem

Zale┬×ajne rane su problem koji godi┬Ünje odnosi ogromna financijska sredstva ali, daleko zna─Źajnija je patnja koju trpe pogo─Ĺene osobe. Prevencija je, kao i uvijek najjeftiniji na─Źin ali na┬×alost ne provodi se u dovoljnoj mjeri. U zemljama koje su se potrudile uhvatiti u ko┬Ütac s problemom decubitusa u zdravstvenim ustanovama, napravljeni su bolni─Źki standardi za profilaksu decubitusa. Oni uklju─Źuju i diktiraju sve okolnosti na koje se mo┬×e utjecati a koje su odgovorne za nastajanje zale┬×ajnih rana. Standardima su definirani u prvom redu le┬×aj nepokretnog bolesnika, potom njega ko┬×e i poticanje krvnog optoka a posebno je akcentuirana edukacija medicinskih profesionalaca koji rade na odjelima s o─Źekivanom pojavom zale┬×ajnih rana.

Kako nastaju zale┬×ajne rane?

Decubitus je o┬Üte─çenje tkiva koje nastaje kod duljeg le┬×anja pa ga u narodu poznaju kao rane od le┬×anja, zale┬×ajne rane. Do odumiranja tkiva dolazi radi lo┬Üeg protoka krvi u malim perifernim krvnim ┬×ilicama (mikrocirkulacija) koje opskrbljuju tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Nedovoljan protok krvi nastaje kod nepokretnog tijela radi pritiska tijela o tvrdu podlogu. Zato se dekubitus prvo i razvija na mjestima gdje kosti upiru u meka tkiva. Kod le┬×anja na le─Ĺima to su zatiljak, lopatice, sjedne kosti, pete, laktovi. Kod bo─Źnog le┬×anja: ramena, kukovi, koljena, bo─Źne izbo─Źine sko─Źnih zglobova.

Eliminirati tvrdu podlogu je prvi i najzna─Źajniji korak u sprije─Źavanju nastajanja zale┬×ajnih rana. Sve druge mjere ne─çe dati rezultata bez ovog prvog uvjeta. Kad se govori o podlozi onda se misli u prvom redu na povr┬Üinu s kojom zale┬×ajno tijelo dolazi u neposredni dodir. To je madrac.

Dekubitus mo┬×e nastati i kod pokretnih osoba na onom dijelu tijela koji je iz nekog razloga, naj─Źe┬Ü─çe prijeloma, lo┬Üe imobiliziran sadrenim udlagama. Vidjela sam ga ─Źak i kod bebica koje su roditelji zapu┬Ütali i ostavljali stalno le┬×ati. I pojedine bolesti s jako oslabljenom perifernom cirkulacijom (┬Üe─çerna i Burgerova bolest) pogoduju razvijanju dekubitusa br┬×e i u ja─Źem stupnju. Dakle, zale┬×ajne  rane mo┬×emo o─Źekivati kod svakog ─Źovjeka koji ─çe dulje vrijeme le┬×ati nepokretan. To se ipak naj─Źe┬Ü─çe doga─Ĺa kod osoba u besvijesnom stanju poslije ozljeda glave ili kod operiranih koji su prinu─Ĺeni iza te┬×e operacije le┬×ati u odre─Ĺenom polo┬×aju.

Decubitus se vrlo brzo razvija, nekad za samo 48 sati. Prvo odumire pov┬Üinski dio ko┬×e (ko┬×a se zacrveni), slijedi potko┬×no tkivo, pa mi┬Üi─ç i kost. Ukoliko se proces odumiranja tkiva ne zaustavi, ┬Üirit ─çe se u dubinu i ┬Üirinu , ozbiljno ugro┬×avaju─çi op─çe stanje bolesnika i njegov ┬×ivot. Na odumrlo tkivo se naseljavaju anaerobne bakterije (kojima ne treba kisik za ┬×ivot) dovode─çi do infekcije koja brzo napreduje. Pri prodoru bakterija u krv nastaje sepsa (trovanje krvi) koja nerijetko dovodi do smrti. Anaerobne bakterije su vrlo otporne na antibiotike.

Mora postojati odgovornost za nastajanje dekubitusa

Od ┬×ivotne je va┬×noti sprije─Źiti nastajanje dekubitusa , jer kad se jednom pojave, lije─Źenje je vrlo mukotrpno, a ishod ─Źesto upitan. Prevencija dekubitusa u operiranih i privremeno ili trajno nepokretnih bolesnika ima jednako va┬×no zna─Źenje kao i bilo koja druga terapijska mjera koja se poduzima u lije─Źenju osnovne bolesti.

Zato je dekubitus negativna svjedod┬×ba za one koji se brinu o bolesniku, bez obzira radi li se o bolni─Źkim okolnostima i medicinskom osoblju ili pak o obiteljskoj odgovornosti u slu─Źajevima kada obitelj ima osobu kojoj je ┬×ivot dodijelio prete┬Üko breme nepokretnosti. Oni koji ┬×ive sami upu─çeni su na ustanove za njegu bolesnika. Razvidno je da se osobe medicinski laici koji ─çe njegovati nepokretnog bolesnika, moraju educirati o dekubitusu. U bolnicama vrlo ─Źesto nastaje dekubitus i to u prva 2-3 dana le┬×anja. Razlog su definitivno neodgovaraju─çi madraci koji pogoduju brzom nastajanju dekubitusa i poni┬Ütavaju sav trud medicinskog osoblja koje njeguje pacijenta. Upravo zato u zapadnom zakonodavstvu postoji kao obveza opskrba posebnih jedinica s antidekubitus madracima. Treba re─çi da se zale┬×ajne rane pojavljuju kod manjeg broja osoba premda su poduzete doista sve profilakti─Źke mjere. Vjerojatno se radi o lo┬Üem krvnom optoku radi oboljenja krvnih ┬×ila ili pak o sni┬×enom metabolizmu na nivou stanice. Za sada, znanost nema ve─çinu odgovora vezanih za nastajanje i brzu progresiju zale┬×ajnih rana pa ─Źak ne postoji niti op─çe prihva─çena medicinska definicija decubitusa. Ipak kod najve─çeg broja nepokretnih bolesnika mo─çi ─çemo sprije─Źiti nastajanje zale┬×ajnih rana primjenom standarda profilakse dekubitusa. Drugim rije─Źima, na onima koji njeguju rizi─Źnog pacijenta, je da u─Źine sve kako bi sprije─Źili nastajanje decubitusa. To ─çe uspijeti samo ukoliko na vrijeme odra─Ĺuju planirani slijed aktivnosti o kojima ─çemo u daljnjem tekstu govoriti!

-.--.-

Kako sprije─Źiti nastajanje rana od le┬×anja

Sprije─Źavanje pojave zale┬×ajnih rana u zdravstvenim ustanovama definitivno treba biti zasnovano na izradi PROTOKOLA PROFILAKSE DECUBITUSA. Nije mi poznato da takav protokol imaju razra─Ĺen na odjelima gdje se o─Źekuju pacijenti ─Źije zdravstveno stanje nosi visoki rizik nastanka zale┬×ajnih rana. Protokol mora sadr┬×avati sve uvjete, postupke i ritam "rada" na takovom pacijentu. Sigurna sam da bi postojanje i pridr┬×avanje protokola profilakse decubitusa bitno smanjilo njegovu u─Źestalost kao i odgovornost medicinskog osoblja za razvoj decubitusa.

Kada se s ovom situacijom suo─Źava medicinski laik u svom domu i obitelji, trebao bi od nadle┬×nog lije─Źnika i sestre biti upoznat o tome kako nastaje decubitus i ┬Üto treba u─Źiniti da do toga ne do─Ĺe. Ovaj tekst je zamjena za tu informaciju.

Kako sprije─Źiti decubitus u ku─çnim uvjetima

Osnovno je biti svijestan da imamo u obitelji situaciju kada moramo djelovati pravodobno da izbjegnemo svoju patnju i patnju drage nam osobe, a potom nau─Źiti kako se to radi. Morate usvojiti par osnovnih ─Źinjenica, u prvom redu za┬Üto nastaje decubitus jer ─çete samo na taj na─Źin uspjeti pobijediti. Neobi─Źno je va┬×no znati da je decubitus munjeviti napada─Ź koji, kad napadne, neobi─Źno brzo prodire u dubinu i ┬Üirinu. Iz osobnog profesionalnog i obiteljskog iskustv, savjetujem Vas da uradite sljede─çe:

1. prvo i najva┬×nije je osigurati le┬×aj, pri tom mislim na madrac i podnicu, koji ─çe svojim medicinskim i ergonomskim svojstvima biti preduvjet bitke s decubitusom. Zato antidecubitisni madrac mora biti u onom sloju koji dolazi u neposredni dodir s tijelom, izuzetno mekan i ne pru┬×ati nikakav otpor. Ponavljam ve─ç re─Źeno - decubitus je propadanje tkiva koje, radi izlo┬×enosti pritisku, ne biva opskrbljeno s hranjivim tvarima i kisikom te odumire. Najjednostavniji na─Źin odabira madraca je:

- zatra┬×iti na uvid da je madrac certificiran kao medicinski proizvod klase 1 EU
- isprobati madrac  u le┬×e─çem polo┬×aju
- ukoliko je osoba inkontinentna (ne kontrolira mokrenje i stolicu), madrac mora imati nepropusnu navlaku ─Źija je kvaliteta izuzetno va┬×na jer ne smije propu┬Ütati teku─çine ali mora biti propusan za zrak.
- podnica bi svakako trebala biti podesiva kako biste lako i ─Źesto mogli mijenjati polo┬×aj tijela bolesnika ┬Üto je jako va┬×no za protok energije kroz tijelo. Podesivost podnice u visinu pomo─ç je onome tko njeguje, nije nu┬×na ali je po┬×eljna.

2. Posteljina i rublje bolesnika trebaju biti od pamu─Źnog materijala, perivi na 95CO. Nemojte koristiti bio-aktivne deterd┬×ente, a ukoliko to ne mo┬×ete izbje─çi: napravite obvezno dva puta ispiranje ili je prepeglajte. Za┬Üto je to va┬×no? Bio-aktivni deterd┬×enti oslabljuju za┬Ütitni "film" ko┬×e te otvaraju put gljivicama i bakterijama. To se posebno odnosi na dijelove tijela gdje dolazi do vla┬×enja. Moj Vam je savjet mijenjati posteljinu i rublje svaka tri dana kako bi prali sa minimumom deterd┬×enta i na ni┬×oj temperaturi.

3. Vje┬×be! Odredite do podne, popodne i pred spavanje, zna─Źi tri puta dnevno po pet minuta za tjelovje┬×bu. Ukoliko se s bolesnikom ne mo┬×e uspostaviti komunikacija, mi ─çemo izvoditi pasivne vje┬×be na na─Źin da, po planu od periferije ka centru gibamo sve zglobove u svim mogu─çim ravninama. Zamislite kako biste sami radili takve vje┬×be i odradite to na Va┬Üem ─Źlanu obitelji. Ako njegovana osoba mo┬×e savijati i ispru┬×ati noge i ruke onda je treba podsjetiti da je vrijeme vje┬×banja. Potrudite se vje┬×be popratiti glazbom koju bolesnik voli. Va┬×no je, ukoliko je to mogu─çe, odraditi vje┬×be istezanja, protezanja jer one poti─Źu krvotok u mi┬Üi─çima.

4. Masa┬×a treba biti svakodnevna, najbolje ujutro nakon bu─Ĺenja i toalete. Ono ┬Üto morate znati je da nije svako tijelo za ru─Źnu masa┬×u, pa makar ona bila inje┬×na. Mr┬Üave osobe starije ┬×ivotne dobi s tankom ko┬×om kroz koju se provide krvne ┬×ile, nisu za ru─Źnu masa┬×u jer ─çe se prouzro─Źiti krvni podljevi. Ovim osobama masa┬×a je lagano utrljavanje hranjive kreme u ko┬×u ili primjena FIR zraka kao posebnog na─Źina masa┬×e. Aparate s vibracijskom masa┬×om kod njih se mo┬×e uporabiti samo na onim dijelovima tijela gdje je ko┬×a deblja i ima potko┬×nog tkiva. Najbolja masa┬×a je hidromasa┬×a.

5. Higijena i njega bolesnika. Budite uporni u nastojanju da bolesnik obavlja higijenske potrebe ili u toaletu ili koriste─çi toaletni stolac. Ogromno je psiholo┬Üko zna─Źenje a i njega posebno izlo┬×enih dijelova je potpunija i lak┬Üa. Bolesnika bi trebalo jedanput tjedno istu┬Üirati ili okupati u kadi, prema tomu ┬Üto je mogu─çe. Nemojte koristiti ┬Üampone za tu┬Üiranje, bolji je blagi kvalitetni sapun jer se br┬×e ispire s ko┬×e. Njega ko┬×e: kremu ili ulje treba nanjeti na potpuno suhu ko┬×u ┬Üto zna─Źi da iza kupanja treba pustiti desetak minuta da se ko┬×a posu┬Üi od nevidljive vode. Hranjiva ulja su jednostavnija jer se br┬×e razmazuju ali za podru─Źje stra┬×njice ih ne preporu─Źujem jer smanjuju kontakt ko┬×e sa zrakom. Na te dijelove treba nanijeti u tankom sloju lagane kreme s nekom od biljaka poput kamilice ili nevena.

6. prehrana je va┬×na za sprije─Źavanje decubitusa. Dovoljno teku─çine poput blagih limunada povr─çe - posebno kiseli kupus, per┬Üin i hren jer ubrzavaju krvotok, za─Źine poput ruzmarina i bibera. Savjetujem prije ru─Źka 0,03l ja─Źeg alkohola i 0,1l kvalitetnog crnog vina poslje ru─Źka. Dozirani alkohol ┬Üiri krvne ┬×ile, a vino je kardio protektivno.

Na kraju, nemojte zaboraviti da je ─Źovjek u prvom redu duhovno bi─çe, i da mu razgovor zna─Źi kadkad vi┬Üe od hrane. Nemojte zaboraviti dvije stvari:

- napravite Va┬Ü protokol njege ─Źlana obitelji
- svaki dan baciti pogled na dijelove tijela na kojima se prvo pojavljuje decubitus

 

-.--.-
ANTIDEKUBITUSNI MADRACI su pro┬Üli evoluciju od janje─çih ko┬×ica, napuhanaca, lateks i gel podloga do termosenzitivnih materijala. Naju─Źinkovitiji su janje─çe ko┬×ice i termosenzitivni TEMPUR - materijal visoke tehnologije, razvijen u laboratorijama NASA-e, neprijem─Źiv za biolo┬Üke agense. Sprije─Źava i sanira dekubitus do 3. stupnja. Tempur je jedini program i antidekubitis madrac ozna─Źen kao Medicinski proizvod klasa 1 EU.  

TEMPUR madraci i jastuci mogu biti presvu─Źeni s velour navlakama ili pak specijalnim PU navlakama koje su rastezljive, meke i nje┬×ne, propu┬Ütaju zrak, a ne propu┬Ütaju teku─çine (urin, krv, znoj...).Takve navlake su potrebne osobama s problemom inkontinencije kao i za bolni─Źku uporabu ili u stara─Źkim domovima. PU navlake omogu─çuju svakom pacijentu le─çi na potpuno ─Źist madrac, jer se peru na 95┬░C, u autoklavu ili se jednostavno prebri┬Üu dezinficijensom. Zna─Źenje TEMPUR madraca s PU navlakama u sprije─Źavanju bolni─Źkih infekcija je ogromno. Zato su i preporu─Źeni od 35000 medicinskih profesionalaca diljem svijeta a kod nas TEMPUR-om su opremljeni Specijalna bolnica za kardiologiju i kardiovaskularnu kirurgiju Magdalena i Jedinica intenzivnog lije─Źenja Klini─Źkog bolni─Źkog centra Split.

TEMPUR MADRACI su dostupni u svim dimenzijama a visina im je zadana tjelesnom te┬×inom tako da su i u ergonomskom pogledu savr┬Üeni.

TEMPUR podlošci za invalidska kolica su dodatno olakšanje.

TEMPUR je jednako dobar za zdrave osobe i za kroni─Źne bolesnike. Budu─çi da prema Pravilniku o ostvarivanju prava na besplatno medicinsko pomagalo, na antidekubitusni madrac imaju pravo samo osobe s tetraplegijom, jasno je da veliki broj osoba kod kojih ─çe se razviti zale┬×ajne rane ne biva pokriveno ovim pravom. U namjeri da pomogne toj populaciji, APOLLONIA je, u skladu sa socijalnom osjetljivo┬Ü─çu, osigurala karticu KRONIKA koja omogu─çuje popust od 20% za kategoriju te┬Üko pokretnih osoba i 25% za osobe vezane uz krevet. Karticu mo┬×ete zatra┬×iti uz predo─Źenje lije─Źni─Źkog nalaza u na┬Üim prodajnim prostorima:

Apollonia Zagreb, Primorska 7, Tel: 01/ 370 44 24
Apollonia Split, Velebitska 110, Tel: 021/ 458 800.

Uskoro i u Rijeci.

Dr. Nada Jurin─Źi─ç, Sanitetska ku─ça Apollonia, Split

 

 

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!