11. KOLOVOZA 2015. 11:06h

Za zaustavljanje epidemije ebole ne─çe biti dovoljno samo jedno cjepivo

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Jedno cjepivo za sve pacijente ne─çe biti dovoljno da zaustavi širenje virusa koji uzrokuje ebolu, kazao je njema─Źki znanstvenik Thomas Strecker.

Va┼żno je imati cijelu paletu strategija cijepljenja, rekao je Strecker za agenciju dpa. Naglasio je da ─çe biti potrebna razli─Źita cjepiva za razli─Źite skupine pacijenata.

Streckerovo istra┼żivanje za Institut za virologiju Sveu─Źilišta u Marburgu odvelo ga je u Gvineju otkud je virus ebole krenuo.

Njegova istra┼żivanja o uzroku i prevenciji bolesti su u tijeku.

U britanskom ─Źasopisu The Lancet nedavno je objavljeno da se cjepivo protiv virusa ebole razvijeno u rekordnom vremenu pokazalo stopostotno u─Źinkovitim u velikom klini─Źkom ispitivanju provedenom u Gvineji i da se mo┼że po─Źeti koristiti za okon─Źanje epidemije u zapadnoj Africi.

Rezultati istra┼żivanja pokazali su da cjepivo jam─Źi stopostotnu zaštitu nakon samo deset dana, a objavljeni su u stru─Źnome ─Źasopisu The Lancet.

Otkad je u prosincu 2013. u Gvineji izbila epidemija ebole, od njezinih je posljedica umrlo više od 11.200 ljudi.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!