30. SRPNJA 2015. 11:09h

WWF: Svijet se ujedinjuje u borbi protiv globalnog krivolova

Nosorog

Foto

Život
0

Tekst

Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) u četvrtak je usvojila povijesnu rezoluciju koja obvezuje sve zemlje da pojačaju svoje napore i okončaju globalnu krizu krivolova te zaustave ogromnu globalnu ilegalnu trgovinu zaštićenim životinjama i biljkama.
 
Potaknuta Gabonom i Njemačkom te pod supokroviteljstvom 70 drugih naroda, rezolucija UN-a 'Tackling the Illicit Trafficking in Wildlife' rezultat je tri godine diplomatskih napora. Po prvi put svi narodi prepoznali su ozbiljnost problema globalnog krivolova divljih životinja i hitnu potrebu da udruže snage u borbi protiv istog, navodi se u priopćenju WWF-a.
 
"Rezolucija UN-a predstavlja novu fazu u borbi protiv krivolova koji prijeti izumiranjem mnogim vrsta, a ugrožava i nacionalnu sigurnost i održivi razvoj", rekao je Marco Lambertini, direktor WWF International. "Ova rezolucija dokazuje da okončanje krivolova više nije samo 'okolišni' problem ograničen na samo nekoliko zemalja, već je borba protiv krivolova postala prioritet za svaki narod."
 
Opadanjem broja populacije slonova u Mozambiku i Tanzaniji te rekordnom broju ubijenih nosoroga u Južnoj Africi, kriza krivolova direktno sabotira globalne napore za očuvanjem tih vrsta. Rezolucija UN-a tako?er navodi i šire utjecaje krivolova koji onemogućuje dobro upravljanje, vladavinu prava i umanjuje dobrobiti lokalnih zajednica, a koristi se i kao izvor financiranja kriminalnih mreža i oružanih sukoba.
 
"Samo nekoliko tjedana prije nego što se UN sastane kako bi dovršili Ciljeve održivog razvoja, značajno je da je svaka zemlja potpisala kako će se boriti protiv rastuće prijetnje održivom razvoju u obliku organiziranog krivolova", rekao je Lambertini.
 
Sve 193 članice UN-a pristale su poboljšati regionalnu i me?unarodnu suradnju duž cijelog lanca ilegalne trgovine divljim životinjama, uključujući strože mjere za zaustavljanje krivolova, krijumčarenja i potražnje.
 
"Nepal je već pokazao da ovaj sveobuhvatni pristup djeluje. Zahvaljujući kombinaciji političke volje na visokoj razini, posvećenih lovočuvara i iskrenog sudjelovanja lokalne zajednice, postigli su da u posljednje tri godine nije bio ubijen niti jedan nosorog – sada je na drugim državama da slijede Nepal i mjere navedene u ovoj povijesnoj Rezoluciji", rekla je Elisabeth McLellan, voditeljica programa protiv krivolova i krijumčarenja WWF International.
 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!