7. SRPNJA 2015. 15:16h

WHO poziva na pove─çanje poreza na duhanske proizvode

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Više bi vlada trebalo pove─çati porez na duhanske proizvode, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši da ─çe, ukoliko se ne poduzmu odgovaraju─çe mjere, broj umrlih od posljedica bolesti povezanih s pušenjem do 2030. porasti na osam milijuna.
 
U izvješ─çu pod nazivom "Global Tobacco Epidemic 2015.", WHO izvješ─çuje da u svijetu svakih šest sekundi od bolesti koje se povezuju s u┼żivanjem duhanskih proizvoda umre jedna osoba, što je oko šest milijuna godišnje, a to je više nego što ih smrtno strada od posljedica AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno.
 
Brojne zemlje u svijetu imaju iznimno niske poreze na duhanske proizvode, a u nekima porezi i ne postoje, izvješ─çuje organizacija. Trenuta─Źno samo u 33 zemlje ─Źlanice WHO-a porez na duhanske proizvode iznosi 75 posto ukupne prodajne cijene, što je preporuka te UN-ove zdravstvene organizacije.
 
"Pove─çanje poreza na duhanske proizvode jedan je od naju─Źinkovitijih na─Źina da se smanji njihova prodaja u svijetu", što rezultira manjim brojem puša─Źa, manjim brojem oboljelih, ali i uštedom, rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan.
 
Pušenje je jedan od ─Źetiri glavna rizi─Źna faktora za razvoj bolesti poput karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i bolesti plu─ça. 2012. spomenute su bolesti ubile 16 milijuna ljudi mla?ih od 70 godina, od kojih je 80 posto iz siromašnih zemalja.
 
Douglas Bettcher, stru─Źnjak WHO-a za prevenciju nezaraznih bolesti, kazao je da su Kina i Francuska dokaz kako pove─çanje poreza na duhanske proizvode smanjuje njihovu prodaju, istodobno poma┼żu─çi ljudima da odlu─Źe prestati pušiti. U Francuskoj je, po podacima WHO-a, nakon takve odluke donesene po─Źetkom devedesetih godina broj oboljelih od raka plu─ça zna─Źajno smanjen.
 
Komentiraju─çi izvješ─çe WHO-a, predsjednik World Lung Foundation, Jose Luis Castro kazao je da je poruka te institucije vrlo jasna. "Izvješ─çe samo potvr?uje ─Źinjenicu da oglušivanje vlada na pozive da pove─çaju porez na duhanske proizvode bez sumnje vodi do brojnih preuranjenih smrti i bolesti, osobito u zemljama s niskim i srednjim prihodom u kojima je, zbog pristupa─Źne cijene cigareta, broj puša─Źa iznimno velik", kazao je.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!