5. LIPNJA 2015. 16:20h

VREMEPLOV Nekad se u sex shopu kupovalo 'za prijatelje' a sad za sebe

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Prvi socijalisti─Źki sex-shop otvoren je krajem listopada 1990. u Ljubljani iako se planiralo da to bude samo "podru┼żnica" ve─çe trgovine seksualnim pomagalima koja se trebala otvoriti u Zagrebu, ka┼że slovenska poduzetnica Nata ─Źrešnik Krivokapi─ç koja je prije ─Źetvrt stolje─ça ušla u taj posao.To se u ono vrijeme ─Źinilo avanturom jer je radi novog izazova ostavila stalan raniji posao u solidnoj tvrtki, makar je ondašnji jugoslavenski premijer Ante Markovi─ç ve─ç bio omogu─çio otvaranje privatnih trgova─Źkih društava, pokušavaju─çi u socijalizam uvesti elemente tr┼żišne ekonomije.

Nada i danas vodi lanac trgovina Red shop koji prodaje razli─Źite rekvizite i preparate za seks, od lubrikanata do sredstava za bolje djelovanje prostate, bore─çi se s agresivnom konkurencijom, u poplavi ponude u tom tr┼żišnom segmentu koji se širi internetskom prodajom.

"Prijatelji su mi u jesen 1990. u povjerenju otkrili da u Zagrebu otvaraju sex-shop i da planiraju otvoriti poslovnicu u Ljubljani, pa sam otišla u Zagreb kako bih se uvela u posao. No, tamo se nije sve odvijalo kako treba, pa sam u Ljubljani 5. listopada 1990. otvorila prvi specijalizirani du─çan za seks potrepštine u cijeloj Jugoslaviji", ispri─Źala je poduzetnica, u razgovoru za "Nedeljski dnevnik", tjedni dodatak istoimenog ljubljanskog "Dnevnika".

"Isprva mi se ─Źinilo da je to posao od kojeg se jedva mo┼że pre┼żivjeti jer su Slovenci poznati po srame┼żljivosti, ali je artikala nestalo ve─ç prvog dana, pa sam morala u Trstu kupiti nove, a onda zaposlila i još jednu prodava─Źicu", ka┼że Slovenka koja je u to vrijeme bila udata za poznatog crnogorskog rukometaša i morala brinuti o maloljetnom djetetu.

Za kraj ovog mjeseca prire?uje veliki event s modnom revijom i partyjem na koji je pozvala i mnoge u javnosti poznate Slovence.

Za sebe ka┼że da ina─Źe dolazi iz vrlo konzervativne obitelji na granici s Austrijom, u kojoj se svaki dan molilo, a nedjeljom išlo na misu, pa je i sama bila vrlo tradicionalnih pogleda sve dok nije došla na studij u Ljubljanu, gdje se zaposlila kao komercijalistica u modnom magazinu "Paralele".

Na pitanje što se promijenilo u zadnjih 25 godina kod kupaca proizvoda iz njene butige, ona ka┼że da su nekada kupci tvrdili da ih kupuju prijateljima za ro?endan ili novu godinu, dok danas više nemaju zazora i priznaju da ih nabavljaju za vlastitu upotrebu.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!