18. SVIBNJA 2013. 10:44h

VIDEO: Udar meteora izazvao sna┬×an bljesak na Mjesecu

Foto

Život
0

Tekst

Pra─çenjem Mjeseca automatskim teleskopom zabilje┬×ene su snimke stijene te┬Üke oko 40 kilograma kako udara u povr┬Üinu Mjeseca stvaraju─çi sna┬×an bljesak, objavili su u petak znanstvenici NASA-e.

Eksplozija, koja se dogodila 17. o┬×ujka, bila je najve─ça otkako je ameri─Źka svemirska agencija prije osam godina po─Źela nadgledati Mjesec zbog udara meteorita.

"Rije─Ź je bila o eksploziji koja je deset puta sjajnija od bilo ─Źega ┬Üto smo do sada vidjeli", kazao je u priop─çenju Bill Cooke iz NASA-ina specijaliziranog ureda u Marshall Space Flight Centeru u Huntsvilleu, u Alabami.

NASA-in satelit koji se nalazi u Zemljinoj orbiti sada je u potrazi za novoformiranim kraterom, za koji znanstvenici procjenjuju da bi mogao biti širine 20 metara.

Bljesak na Mjesecu nakon ovog udara meteora bio je toliko sna┬×an da ga je svatko tko je u tom trenutku gledao Mjesec mogao vidjeti i bez teleskopa, priop─çila je NASA.

Nakon pregleda digitalnih snimki jednog od teleskopa uklju─Źenih u program znanstvenici su procijenili da je stijena promjera 0,3 metra udarila u Mjesec snagom kakvu bi pri eksploziji imalo 5 tona TNT.

Iste no─çi kamere su zabilje┬×ile i neuobi─Źajeno velik broj meteora kako ulaze u Zemljinu atmosferu. Ve─çina njih je izgorjela puno prije dospijevanja na zemlju.

No to se ne doga─Ĺa uvijek, primjerice, u velja─Źi je asteroid promjera koji se procjenjuje na 20 metara eksplodirao iznad ruskog grada ─îeljabinska o┬Ütetiv┬Üi zgrade i razbiv┬Üi prozore, zbog ─Źega je 1.500 ljudi bilo ranjeno. To je bio najve─çi objekt koji je pogodio Zemlju nakon 1908. godine.

NASA-in stru─Źnjak Cooke vjeruje kako su udar u povr┬Üinu Mjeseca i ki┬Üa meteora koja je istoga 17. o┬×ujka pala na Zemlju me─Ĺusobno povezani, rezultat ─Źinjenice da su putovali istim dijelom svemira.

"Pratit ─çemo znakove mogu─çeg istog zbivanja idu─çe godine kada ─çe sustav Zemlja-Mjesec prolaziti istim dijelom svemira", kazao je NASA-in stru─Źnjak.

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!