SURADNJA ŠPILAKA I VINCEKA

26. TRAVNJA 2008. 22:05h

VIDEO: Izrađena prva torta od češnjaka

Foto

Život
0

Tekst

Češnjak je najljekovitija biljka na svijetu, jedan režanj češnjaka ima pedesetak antioksidanata koji štite organizam od preranog starenja.

Venčeslav Špilak, pjesnik koji je život posvetio češnjaku, u suradnji sa Stjepanom Vincekom, vlasnikom lanca slastičarnica Vincek, izradio je prvu tortu od glavica muškog i ženskog češnjaka.

Za ovaj slastičarski proizvod bilo je potrebno osam sati intenzivnog rada dvoje ljudi, a što je sve išlo u najzdraviju tortu na svijetu, ispričao nam je gospodin Vincek.

- Jaja, šećer, bijela i crna čokolada s dodatkom češnjaka, muškog i ženskog. Češnjak je sušen i mljeven -  rekao je Vincek.

Kako prepoznati muški i ženski češnjak?

Kada iskopate dvije glavice češnjaka, izbrojite njihove korijene. Onaj koji ima više korjenčića- taj je muški.


"Kralj češnjaka" objasnio nam je kako u ovoj, najzdravijoj torti na svijetu, ima muških i ženskih enzima koji ukupno pružaju 800 ljekovitih sastojaka.

Češnjak je najljekovitija biljka na svijetu, a znanstveno je dokazano kako jedan režanj češnjaka ima pedesetak antioksidanata koji štite organizam od preranog starenja te stanice od oštećenja.

- Češnjak koji je gospodin Vincek koristio donio sam sa svog imanja u varaždinskom kraju. Prvo sam ga narezao, a potom posušio i samljeo jer se tako koristi kao dodatak – kazao je Špilak.

Pjesnik nam je izrecitirao i jednu od svojih haiku pjesmica posvećenu nepoznatoj ženi:

Svaki krug u lokvici vode je cvijet za tebe

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!