15. LIPNJA 2013. 14:16h

VEZA S VISINA Google testira stratosferske balone za internet

Foto

Život
0

Tekst

Nakon futurističkih naočala povezanih s webom, američki div Google najavio je u subotu eksperimentalno lansiranje u stratosferu velikih balona koji bi trebali osigurati internetsku vezu u zonama teške dostupnosti.
Trideset balona lansirano je na Novom Zelandu, u području Canterburyja, na istočnoj obali, a vezu koju bi trebali omogućiti testirat će pedeset dobrovoljaca na tlu zahvaljujući anteni postavljenoj na krov njihove kuće.

"Dvije trećine svjetskog stanovništva još uvijek nema pristup brzoj i jeftinoj vezi te treba puno toga još napraviti u tom području", priopćila je američka tvrtka.

Projektom "Loon", skraćeno od "balloon" (engl. balon), nude se flote balona na razini stratosfere koje bi omogućile internetski pristup teško dostupnim područjima.

"Osmislili smo sustav koji koristi balone, prenošene vjetrom na dvostruko veće visine od onih komercijalnih letova, kako bi se omogućio pristup internetu usporedive ili čak veće brzine od one sadašnjih mreža 3G", objašnjava tvrtka.

"Ideja se može činiti luckasta ali se temelji na čvrstim znanstvenim temeljima", kaže Google koji se udružio s novozelandskim telekomunikacijskim operaterom.

Nakon Novog Zelanda Google želi proširiti eksperiment na zemlje iste geografske širine poput Južnoafričke Republike, Urugvaja, Australije ili Čilea.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!