15. LIPNJA 2013. 14:16h

VEZA S VISINA Google testira stratosferske balone za internet

Foto

Život
0

Tekst

Nakon futuristi─Źkih nao─Źala povezanih s webom, ameri─Źki div Google najavio je u subotu eksperimentalno lansiranje u stratosferu velikih balona koji bi trebali osigurati internetsku vezu u zonama te┬Üke dostupnosti.
Trideset balona lansirano je na Novom Zelandu, u podru─Źju Canterburyja, na isto─Źnoj obali, a vezu koju bi trebali omogu─çiti testirat ─çe pedeset dobrovoljaca na tlu zahvaljuju─çi anteni postavljenoj na krov njihove ku─çe.

"Dvije tre─çine svjetskog stanovni┬Ütva jo┬Ü uvijek nema pristup brzoj i jeftinoj vezi te treba puno toga jo┬Ü napraviti u tom podru─Źju", priop─çila je ameri─Źka tvrtka.

Projektom "Loon", skra─çeno od "balloon" (engl. balon), nude se flote balona na razini stratosfere koje bi omogu─çile internetski pristup te┬Üko dostupnim podru─Źjima.

"Osmislili smo sustav koji koristi balone, preno┬Üene vjetrom na dvostruko ve─çe visine od onih komercijalnih letova, kako bi se omogu─çio pristup internetu usporedive ili ─Źak ve─çe brzine od one sada┬Ünjih mre┬×a 3G", obja┬Ünjava tvrtka.

"Ideja se mo┬×e ─Źiniti luckasta ali se temelji na ─Źvrstim znanstvenim temeljima", ka┬×e Google koji se udru┬×io s novozelandskim telekomunikacijskim operaterom.

Nakon Novog Zelanda Google ┬×eli pro┬Üiriti eksperiment na zemlje iste geografske ┬Üirine poput Ju┬×noafri─Źke Republike, Urugvaja, Australije ili ─îilea.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!