8. STUDENOG 2013. 13:09h

VELIKO ISTRAŽIVANJE Bliski Istok i Sj. Afrika najdepresivniji, a Hrvatska?

Foto

Život
0

Tekst

 

Podru─Źja s najvišim stopama depresije u svijetu su Bliski Istok i Sjeverna Afrika, pokazali su rezultati istra┬×ivanja australskog sveu─Źilišta u Queenslandu.
Takvo stanje rezultira kra─çim ┬×ivotnim vijekom za po ─Źak nekoliko godina, piše Washington Post. Istra┬×iva─Źi tvrde kako je depresija drugi naj─Źeš─çi uzrok nesposobnosti, te da od nje pati gotovo ─Źetiri posto svjetske populacije.
Istra┬×ivanje se koristilo unaprijed poznatim podacima o prisutnosti raznih oblika klini─Źke depresije u svakoj pojedinoj zemlji. Op─çenito gledaju─çi, ljudi koji ┬×ive u zemljama s ve─çom brigom za zdravlje i dostupnijim zdravstvenim sustavom manje boluju od depresije. Uz Bliski Istok i Sjevernu Afriku, na popisu najdepresivnijih dijelova svijeta su i Isto─Źna Europa, te Karibi. Teret depresije, tj. u─Źinci takvog stanja na ┬×ivotnu dob, koja je zbog njega znatno kra─ça, tako─Ĺer prati stopu depresije, pa je najve─çi u Afganistanu, a slijede Eritreja, Ruanda, Bocvana, Gabon, Hrvatska, Nizozemska i Honduras. 
U me─Ĺuvremenu najni┬×a stopa depresije zabilje┬×ena je u Isto─Źnoj Aziji, a slijede je Australija i Novi Zeland te Jugoisto─Źna Azija. 

 

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!