ZDRAVLJE

21. SRPNJA 2007. 14:26h

Utjecaj mlijeka na zdravlje

Tekst

Kako mlijeko i mliječni proizvodi djeluju na zdravlje?

Mlijeko je hranjiva tekućina, specifičnog mirisa i bijele boje. Ono nastaje u mliječnim žlijezdama ženki sisavaca. U ljudskoj se prehrani koristi kravlje, ovčje i kozje mlijeko. Sojino mlijeko također je ušlo u prehrambene navike i sve je popularnije. Mlijeko predstavlja jedinu kompletnu hranu budući da sadrži supstance koje su potrebne za život mladunčadi: bjelančevine, ugljikohidrate, vodu, minerale, vitamine i enzime.

Mlijeko i mliječni proizvodi važna su sastavnica zdrave, uravnotežene prehrane. Od svih sisavaca jedino odrasli ljudi i svinje imaju enzime potrebne za razgradnju laktoze. Blagodati mlijeka i njegovih nusproizvoda na zdravlje su ogromni.

Čaša mlijeka u prosjeku sadrži 30% kalcija, 20% riboflavina, 16%proteina, 25% vitamina D, skupinu vitamina B-12…

Istraživanja su pokazala kako povećanim unosom mlijeka odrasli i djeca povećavaju gustoću kostiju, čime umanjuju mogućnost oboljenja od osteoporoze. Kako je mlijeko bogato kalcijem, magnezijem i kalijem, njegovom konzumacijom se smanjuje krvni tlak. Nekoliko je studija pokazalo da redovan unos mliječnih proizvoda u tijelo smanjuje mogućnost oboljenja od određenih vrsta raka, primjerice raka debelog crijeva i raka dojke. Pored toga, rezultati brojnih studija su pokazali kako mlijeko smanjuje nastanak karijesa na zubima. U bitci sa viškom kilograma mlijeko je idealna hrana, jer je bogato kalcijem koji pomaže u regulaciji metabolizma.

Novije europske studiju su također dokazale kako se konzumacijom svježeg mlijeka smanjuje rizik od astme i drugih alergija. Prehrana koja uključuje 3 mliječna obroka i 8-9 manjih obroka voća dnevno, smanjuje oboljenja od srčanih bolesti.

Jogurt

Jogurt je kao i mlijeko bogat izvor kalcija i hrana koja utječe na zdravlje kostiju i smanjenje mogućnosti oboljenja od osteoporoze. Nedavna studija provedena na 5000 španjolskih studenata pokazala je da prehrana bogata jogurtom drastično smanjuje opasnosti od nastanka visokog krvnog tlaka.

Sir

Čini se da Amerikanci konzumiraju sve više sira. Između 1990. i 2000. potrošnja sira se povećala za 21%. Sir sadrži veliku koncentraciju važnih nutrijenata, bogat je izvor kalcija, fosfora, cinka, vitamina A, riboflavina i vitamina B12 zbog čega je iznimno zdrava namirnica.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!