ZDRAVLJE

21. SRPNJA 2007. 14:26h

Utjecaj mlijeka na zdravlje

Tekst

Kako mlijeko i mlije─Źni proizvodi djeluju na zdravlje?

Mlijeko je hranjiva teku─çina, specifi─Źnog mirisa i bijele boje. Ono nastaje u mlije─Źnim ┬×lijezdama ┬×enki sisavaca. U ljudskoj se prehrani koristi kravlje, ov─Źje i kozje mlijeko. Sojino mlijeko tako─Ĺer je u┬Ülo u prehrambene navike i sve je popularnije. Mlijeko predstavlja jedinu kompletnu hranu budu─çi da sadr┬×i supstance koje su potrebne za ┬×ivot mladun─Źadi: bjelan─Źevine, ugljikohidrate, vodu, minerale, vitamine i enzime.

Mlijeko i mlije─Źni proizvodi va┬×na su sastavnica zdrave, uravnote┬×ene prehrane. Od svih sisavaca jedino odrasli ljudi i svinje imaju enzime potrebne za razgradnju laktoze. Blagodati mlijeka i njegovih nusproizvoda na zdravlje su ogromni.

─îa┬Üa mlijeka u prosjeku sadr┬×i 30% kalcija, 20% riboflavina, 16%proteina, 25% vitamina D, skupinu vitamina B-12┬ů

Istra┬×ivanja su pokazala kako pove─çanim unosom mlijeka odrasli i djeca pove─çavaju gusto─çu kostiju, ─Źime umanjuju mogu─çnost oboljenja od osteoporoze. Kako je mlijeko bogato kalcijem, magnezijem i kalijem, njegovom konzumacijom se smanjuje krvni tlak. Nekoliko je studija pokazalo da redovan unos mlije─Źnih proizvoda u tijelo smanjuje mogu─çnost oboljenja od odre─Ĺenih vrsta raka, primjerice raka debelog crijeva i raka dojke. Pored toga, rezultati brojnih studija su pokazali kako mlijeko smanjuje nastanak karijesa na zubima. U bitci sa vi┬Ükom kilograma mlijeko je idealna hrana, jer je bogato kalcijem koji poma┬×e u regulaciji metabolizma.

Novije europske studiju su tako─Ĺer dokazale kako se konzumacijom svje┬×eg mlijeka smanjuje rizik od astme i drugih alergija. Prehrana koja uklju─Źuje 3 mlije─Źna obroka i 8-9 manjih obroka vo─ça dnevno, smanjuje oboljenja od sr─Źanih bolesti.

Jogurt

Jogurt je kao i mlijeko bogat izvor kalcija i hrana koja utje─Źe na zdravlje kostiju i smanjenje mogu─çnosti oboljenja od osteoporoze. Nedavna studija provedena na 5000 ┬Üpanjolskih studenata pokazala je da prehrana bogata jogurtom drasti─Źno smanjuje opasnosti od nastanka visokog krvnog tlaka.

Sir

─îini se da Amerikanci konzumiraju sve vi┬Üe sira. Izme─Ĺu 1990. i 2000. potro┬Ünja sira se pove─çala za 21%. Sir sadr┬×i veliku koncentraciju va┬×nih nutrijenata, bogat je izvor kalcija, fosfora, cinka, vitamina A, riboflavina i vitamina B12 zbog ─Źega je iznimno zdrava namirnica.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!