27. LIPNJA 2015. 11:32h

ULAŽE U ISTRAŽIVANJE Bill Gates očekuje cjepivo protiv AIDS-a za 10 godina

Foto

Život
0

Tekst

Američki milijarder i filantrop Bill Gates koji ulaže milijune dolara u istraživanje lijeka protiv AIDS-a izrazio je u petak u Parizu nadu da će se pronaći cjepivo u sljedećih deset godina.
 
"Prvi prioritet je bez sumnje cjepivo. Da imamo cjepivo koje može zaštititi ljude, mogli bismo zaustaviti epidemiju", kazao je on na koncertu kojim je otvoren Solidays, glazbeni festival u organizaciji udruge Solidarite Sida, koju podržava.
 
Oko 35 milijuna osoba trenutno živi zaraženo tim virusom koji uništava imunološki sustav, većinom u siromašnim zemljama.
 
Za izradu cjepiva treba više vremena od predvi?enog uz brojne probleme, podsjetio je osnivač Microsofta.
 
Njegova zaklada "Bill i Melinda Gates" daje svake godine oko 400 milijuna dolara za istraživanje lijeka protiv AIDS-a, kazao je on novinarima, a to će nastaviti činiti i u bliskoj budućnosti.
 
Zasad se pronalaženje lijeka za AIDS ne čini realističnim, kazao je Gates.
 
Nada se da će u 15 sljedećih godina cjepiva omogućiti iskorjenjivanje dječje paralize te prekinuti širenje HIV-a i malarije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!