UZ LJETO DOLAZI I SEKS

13. SRPNJA 2009. 22:10h

U potrazi za pouzdanim testom na trudnoću

Tekst

Istražili smo tko najčešće kupuje testove, za koje se žene najčešće odlučuju i koji je zapravo jedini pouzdani način za otkrivanje trudnoće.

Uz ljeto dolazi more, dolazi sunce, badići, obline i na kraju, u većini slučajeva, seks. Omiljena ljetna zabava među mlađom populacijom nakon zimskih ograničenja što se prostora tiče nastavlja se ljeti na plažama, u hotelima, apartmanima, a ostatak ćete, vjerojatno, najbolje znati i sami.

Seks je divna stvar, naročito ako imate uz sebe trećeg partnera. Ne, ne, mislili smo na kontracepciju. Obavezni 'modni' dodatak tijekom cijele godine, a naročito ljeti trebali bi biti kondomi, dijafragme i na kraju – najpouzdanije – kontracepcijske pilule.

Ali, objasnite vi to razuzdanim curama i dečkima, koji, kada saznaju da bi mogli postati mama ili tata, dobiju slom živaca i najradije bi pobjegli u mišju rupu.

Spolne bolesti nisu trofej s kojim se želite vratiti s mora

Svijest o kontraceptivima se konačno povećala, no još uvijek postoje slučajevi u kojima se na njih 'zaboravi' ili ne misli, iako bi trebalo.

-.-www.clearblue.com-.- Test za trudnoću Clearblue
Test za trudnoću Clearblue
Photo www.clearblue.com  
Osim što pružaju zaštitu od neželjene trudnoće, anuliraju mogućnost prenošenja spolnih bolesti (kondomi). A spolna bolest zasigurno, baš kao ni trudnoća s turistom iz Nepala ili Čilea nije trofej s kojim biste poželjeli otići kući.

Odlučili smo zato istražiti kakva je ponuda testova na trudnoću u domaćim ljekarnama, u slučaju ako vaši prijatelji ili prijateljice zapadnu u frku.

Za početak, potrebno je znati kako je najbolji način da testirate trudnoću u trenutku kada primijetite kako vam je mjesečnica izostala.

Osjetljivost testova za trudnoću danas je velika i bitno je znati da ona varira. Zlatno pravilo glasi – što je test osjetljiviji, to je veća vjerojatnost da ćete trudnoću otkriti prije nego trebate dobiti mjesečnicu.

Testovi stoje od 15 do 105 kuna

-.-wikipedia-.-
Photo wikipedia  
Na tržištu se nude mnogi testovi za trudnoću, među kojima su Clearblue, First step, Gravignost, Baby Check, Intim Plus i drugi. Cjenovni raspon zaista je zanimljiv, Baby Check ćete platiti oko 20-ak kuna, First Step 15 kuna, ali ćete zato za Clearblue izdvojiti oko 103 kune, rečeno nam je u jednoj ljekarni.

- Najčešće se kupuje Clearblue, ljudi u njega nekako imaju najviše povjerenja, a njegova prednost pred drugim testovima je ta da se test može obaviti u bilo koje doba dana. Na testiranja s ostalim testovima morat ćete pričekati do jutra jer se mogu obaviti samo prvim uriniranjem – objasnila nam je ljekarnica.

Testove je preporučljivo obavljati ujutro s prvim uriniranjem

No, dok se na Savskoj kupuje Clearblue, koji je najskuplji od ponuđenih, jedna od ljekarni u Utrinama nudi tri različita testa. Prima Stick koji stoji 49 kuna, Intim Plus koji će vas koštati 61 kunu i Clearblue koji u Utrinama nije najtraženiji.

- Kupci se ravnaju po cijenama pa se često kupuju jeftiniji testovi, koji nisu lošiji od onih skupljeg cjenovnog razreda – rekla je ljekarnica iz Utrina.

Za koji god da se test odlučite, bitno ga je koristiti prema uputama, dok se uglavnom savjetuje kako bi ipak najbolje rješenje bilo testiranje s jutarnjim urinom zbog humanog korionskog gonadotropina (HCG), hormona uz pomoću kojeg se može očitati trudnoća.

Količina HCG-a se u krvi i mokraći svaka tri dana dvostruko povećava, a njegova je zadaća održati opskrbu estrogenom i progesteronom, te spriječiti menstruaciju kako bi se na taj način održala trudnoća.

''Imam mali problem...''

-.-www.firstresponse.com-.-test za trudnoću
test za trudnoću
Photo www.firstresponse.com  
Uz to, ljekarnica iz Utrina, koja je htjela ostati anonimna, objašnjava kako su svi testovi u većini pouzdani, ali nije zanemariva činjenica da se u rijetkim slučajevima događa da neke žene 'nemaju sreće' s bilo kojim testom jer im ne pokazuje točne rezultate.

Obje su ljekarnice objasnile kako prodaja testova raste u proljeće, dok se broj prodanih primjeraka povećava ljeti. U Utrinama testove kupuju svi uzrasti, među kojima u većini slučajeva žene.

U ljekarni na Savskoj testove kupuju mlađe osobe oba spola. Muškarci testove uglavnom dolaze kupovati riječima: ''Imam mali problem…''

Jasno je kako testovi za trudnoću katkad znaju pokazati rezultate drukčije od realnih. Ako testovi potvrde trudnoću, vrijeme je da se zaputite kod svog ginekologa, koji će vas poslati na daljnje pretrage. Trudnoća se pouzdano može otkriti isključivo vađenjem krvi, dok je za što bolji rezultat prilikom korištenje testova, ponavljamo, važno pročitati upute i ravnati se po njima.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!