UZ LJETO DOLAZI I SEKS

13. SRPNJA 2009. 22:10h

U potrazi za pouzdanim testom na trudno─çu

Tekst

Istra┬×ili smo tko naj─Źe┬Ü─çe kupuje testove, za koje se ┬×ene naj─Źe┬Ü─çe odlu─Źuju i koji je zapravo jedini pouzdani na─Źin za otkrivanje trudno─çe.

Uz ljeto dolazi more, dolazi sunce, badi─çi, obline i na kraju, u ve─çini slu─Źajeva, seks. Omiljena ljetna zabava me─Ĺu mla─Ĺom populacijom nakon zimskih ograni─Źenja ┬Üto se prostora ti─Źe nastavlja se ljeti na pla┬×ama, u hotelima, apartmanima, a ostatak ─çete, vjerojatno, najbolje znati i sami.

Seks je divna stvar, naro─Źito ako imate uz sebe tre─çeg partnera. Ne, ne, mislili smo na kontracepciju. Obavezni 'modni' dodatak tijekom cijele godine, a naro─Źito ljeti trebali bi biti kondomi, dijafragme i na kraju ┬ľ najpouzdanije ┬ľ kontracepcijske pilule.

Ali, objasnite vi to razuzdanim curama i de─Źkima, koji, kada saznaju da bi mogli postati mama ili tata, dobiju slom ┬×ivaca i najradije bi pobjegli u mi┬Üju rupu.

Spolne bolesti nisu trofej s kojim se ┬×elite vratiti s mora

Svijest o kontraceptivima se kona─Źno pove─çala, no jo┬Ü uvijek postoje slu─Źajevi u kojima se na njih 'zaboravi' ili ne misli, iako bi trebalo.

-.-www.clearblue.com-.- Test za trudno─çu Clearblue
Test za trudno─çu Clearblue
Photo www.clearblue.com  
Osim ┬Üto pru┬×aju za┬Ütitu od ne┬×eljene trudno─çe, anuliraju mogu─çnost preno┬Üenja spolnih bolesti (kondomi). A spolna bolest zasigurno, ba┬Ü kao ni trudno─ça s turistom iz Nepala ili ─îilea nije trofej s kojim biste po┬×eljeli oti─çi ku─çi.

Odlu─Źili smo zato istra┬×iti kakva je ponuda testova na trudno─çu u doma─çim ljekarnama, u slu─Źaju ako va┬Üi prijatelji ili prijateljice zapadnu u frku.

Za po─Źetak, potrebno je znati kako je najbolji na─Źin da testirate trudno─çu u trenutku kada primijetite kako vam je mjese─Źnica izostala.

Osjetljivost testova za trudno─çu danas je velika i bitno je znati da ona varira. Zlatno pravilo glasi ┬ľ ┬Üto je test osjetljiviji, to je ve─ça vjerojatnost da ─çete trudno─çu otkriti prije nego trebate dobiti mjese─Źnicu.

Testovi stoje od 15 do 105 kuna

-.-wikipedia-.-
Photo wikipedia  
Na tr┬×i┬Ütu se nude mnogi testovi za trudno─çu, me─Ĺu kojima su Clearblue, First step, Gravignost, Baby Check, Intim Plus i drugi. Cjenovni raspon zaista je zanimljiv, Baby Check ─çete platiti oko 20-ak kuna, First Step 15 kuna, ali ─çete zato za Clearblue izdvojiti oko 103 kune, re─Źeno nam je u jednoj ljekarni.

- Naj─Źe┬Ü─çe se kupuje Clearblue, ljudi u njega nekako imaju najvi┬Üe povjerenja, a njegova prednost pred drugim testovima je ta da se test mo┬×e obaviti u bilo koje doba dana. Na testiranja s ostalim testovima morat ─çete pri─Źekati do jutra jer se mogu obaviti samo prvim uriniranjem ┬ľ objasnila nam je ljekarnica.

Testove je preporu─Źljivo obavljati ujutro s prvim uriniranjem

No, dok se na Savskoj kupuje Clearblue, koji je najskuplji od ponu─Ĺenih, jedna od ljekarni u Utrinama nudi tri razli─Źita testa. Prima Stick koji stoji 49 kuna, Intim Plus koji ─çe vas ko┬Ütati 61 kunu i Clearblue koji u Utrinama nije najtra┬×eniji.

- Kupci se ravnaju po cijenama pa se ─Źesto kupuju jeftiniji testovi, koji nisu lo┬Üiji od onih skupljeg cjenovnog razreda ┬ľ rekla je ljekarnica iz Utrina.

Za koji god da se test odlu─Źite, bitno ga je koristiti prema uputama, dok se uglavnom savjetuje kako bi ipak najbolje rje┬Üenje bilo testiranje s jutarnjim urinom zbog humanog korionskog gonadotropina (HCG), hormona uz pomo─çu kojeg se mo┬×e o─Źitati trudno─ça.

Koli─Źina HCG-a se u krvi i mokra─çi svaka tri dana dvostruko pove─çava, a njegova je zada─ça odr┬×ati opskrbu estrogenom i progesteronom, te sprije─Źiti menstruaciju kako bi se na taj na─Źin odr┬×ala trudno─ça.

''Imam mali problem...''

-.-www.firstresponse.com-.-test za trudno─çu
test za trudno─çu
Photo www.firstresponse.com  
Uz to, ljekarnica iz Utrina, koja je htjela ostati anonimna, obja┬Ünjava kako su svi testovi u ve─çini pouzdani, ali nije zanemariva ─Źinjenica da se u rijetkim slu─Źajevima doga─Ĺa da neke ┬×ene 'nemaju sre─çe' s bilo kojim testom jer im ne pokazuje to─Źne rezultate.

Obje su ljekarnice objasnile kako prodaja testova raste u prolje─çe, dok se broj prodanih primjeraka pove─çava ljeti. U Utrinama testove kupuju svi uzrasti, me─Ĺu kojima u ve─çini slu─Źajeva ┬×ene.

U ljekarni na Savskoj testove kupuju mla─Ĺe osobe oba spola. Mu┬Ükarci testove uglavnom dolaze kupovati rije─Źima: ''Imam mali problem┬ů''

Jasno je kako testovi za trudno─çu katkad znaju pokazati rezultate druk─Źije od realnih. Ako testovi potvrde trudno─çu, vrijeme je da se zaputite kod svog ginekologa, koji ─çe vas poslati na daljnje pretrage. Trudno─ça se pouzdano mo┬×e otkriti isklju─Źivo va─Ĺenjem krvi, dok je za ┬Üto bolji rezultat prilikom kori┬Ütenje testova, ponavljamo, va┬×no pro─Źitati upute i ravnati se po njima.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!