7. LIPNJA 2011. 09:39h

U modi više nije Barbie, nego žena s naglašenim oblinama

Venera

Foto

Život
0

Tekst

Rubensova Venera je obla, putena žena, s bokovima, trbuščićem i jedrim grudima, Botticellijeva je nešto vitkija, a Meštrovićevi modeli stamene su žene čije obline odaju počast majčinstvu... Diljem svijeta ženska putenost i obline obilježile su umjetnička djela, sve dok plavokosa ispeglana mršavica Barbie nije uvela neke nove kriterije idealnih ženskih proporcija. Poruke poput “što mršavije to bolje” i “žena nikad nije dovoljno mršava” postale su krilatice kojih se drže sve tananiji modeli, a kreatori ne žele da im odjeću nose “debele” manekenke u veličinama XS! Istovremeno, Talijani, štovatelji tradicijske ljepote i važan dio svjetske modne scene, napravili su iskorak. 

Sve iznad HR standarda 

Na naslovnici talijanskog Voguea za lipanj osvanula je fotografija triju prekrasnih mladih žena koje su sve samo ne mršavice i od kojih nijedna ne bi stala u prosječni konfekcijski broj Hrvatica – 40! Raskoš bokova, bedara, grudi i struka koje su manekenke pokazale za neke će dizajnere biti – užasavajuća. No, tako ne misli ugledni hrvatski modni dizajner Robert Sever. 

– Na revijama nastupaju manekenke u dobi od 16 do 20 godina koje su naglo izrasle. One nose modele kojima se kuća želi predstaviti te poslati poruku o svojoj kolekciji. No, krajnji konzumenti su stvarne žene pa se većina odjeće dizajnira u realnim veličinama – objašnjava Sever. 

– Ako i nema veličine koju klijentica traži, spremni smo to izraditi, a cijena je uvijek ista – kaže Sever te dodaje kako osobno obožava Rubensov tip žene i barok u kojem su one bile naglašene. Modna agentica Tihana Harapin Zalepugin vrlo je rezolutna kada je riječ o modelima s oblinama. 

Nema mjesta za buce  

– Zna se što je model i kakva ona treba biti, podjednako tako kao što se zna kako glazbenik treba zvučati, balerina ili sportašica izgledati. Ekstrema ima svuda, pa i ova u Vogueu je takva. Njime su namjeravali šokirati, privući pažnju, no sigurno je da se obline i buce neće vratiti u modu i postati trend. Bucmastim modelima nema mjesta u modi i na pistama – kaže agentica. 

Modeli Tara Lynn, Candice Huffine i Robyn Lawley na naslovnici Voguea, točnije editorialu posvećenom “bucama”, slave žensku realnu ljepotu. No, te su tri manekenke toliko tražene u svijetu mode, ne samo zbog svojih oblina na kojima ponosno nose modele kuća koje dizajniraju odjeću isključivo za puniji stas nego i zbog savršenih lica. Tara Lynn zaštitno je lice H&M-a za kolekciju namijenjenu ženama koje tragaju za brojem 44 i više nazvanu “Big is beautiful”. Na žalost, kolekcija se još uvijek ne može kupiti u hrvatskim trgovinama H&M, no u susjednim je zemljama vrlo popularna jer je riječ o modelima koji su komotniji, a nisu klasični pa ih rado kupuju i nose i mlađe žene.

Editorial posvećen ženama s oblinama iskorak je France Sozzani, urednice talijanskog izdanja Voguea, no ne i prva takva inicijativa s obzirom na to da se već dulje vrijeme zalaže za “prava” žene punije građe. Sozzani je pokrenula i kampanju protiv internetskih stranica koje potiču na anoreksiju.

Lijepe i stvarne

– Modu svi vezuju uz anoreksiju. Želim to promijeniti, a ovo je iskorak u tom smjeru – poručila je urednica. Editorial posvećen ženama s oblinama iskorak je France Sozzani, urednice talijanskog izdanja Voguea, no ne i prva takva inicijativa s obzirom na to da se već dulje vrijeme zalaže za “prava” žene punije građe. Sozzani je pokrenula i kampanju protiv internetskih stranica koje potiču na anoreksiju.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!