ZANIMLJIVO PRIZIVANJE KIŠE

26. SRPNJA 2009. 13:18h

U Indiji gole djevojke trče poljima

Tekst

U Indiji kišu prizivaju tako što vjenčavaju žabe, no zasigurno je puno zanimljivije vidjeti gole Indijke kako vuku plugove u polju.

Farmeri iz jedne indijske pokrajine našli su se u bezizlaznoj situaciji. Naime, njihova su polja s urodom potpuno presušila jer monsunskih kiša već neko vrijeme nema na vidiku. Dosjetili su se stoga usmenih predaja pa su po starom vjerovanju na polja poslali gole žene.

Tamošnji stanovnici vjeruju kako su bogovi katkad nenaklonjeni seljaku, a ovaj ritual ponavljaju neprestano, odnosno, sve dok ne uspiju 'prizvati' obilnu kišu.
Indijci su skloni vjerovanju da njihove neudate kćeri donose kišu rastrče li se gole po poljanama. Muškarac koji je svjedočio zanimljivom obredu rekao je da je vidio kako su starije žene pomagale mladim djevojkama da povlače plugove, piše Metro.

Tamošnji stanovnici vjeruju kako su bogovi katkad nenaklonjeni seljaku, a ovaj ritual ponavljaju neprestano, odnosno, sve dok ne uspiju 'prizvati' obilnu kišu. Seljaci u Indiji našli su se pogođeni golemom sušom koja je uzrokovala goleme štete u pojedinim predjelima.

Ranije ovog tjedna, farmeri iz zapadnog Bengala održali su ceremoniju vjenčavanju žaba, koja bi također, prema legendama, trebala donijeti toliko željenu kišu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!