ZANIMLJIVO PRIZIVANJE KI┬ŐE

26. SRPNJA 2009. 13:18h

U Indiji gole djevojke tr─Źe poljima

Tekst

U Indiji ki┬Üu prizivaju tako ┬Üto vjen─Źavaju ┬×abe, no zasigurno je puno zanimljivije vidjeti gole Indijke kako vuku plugove u polju.

Farmeri iz jedne indijske pokrajine na┬Üli su se u bezizlaznoj situaciji. Naime, njihova su polja s urodom potpuno presu┬Üila jer monsunskih ki┬Üa ve─ç neko vrijeme nema na vidiku. Dosjetili su se stoga usmenih predaja pa su po starom vjerovanju na polja poslali gole ┬×ene.

Tamošnji stanovnici vjeruju kako su bogovi katkad nenaklonjeni seljaku, a ovaj ritual ponavljaju neprestano, odnosno, sve dok ne uspiju 'prizvati' obilnu kišu.
Indijci su skloni vjerovanju da njihove neudate k─çeri donose ki┬Üu rastr─Źe li se gole po poljanama. Mu┬Ükarac koji je svjedo─Źio zanimljivom obredu rekao je da je vidio kako su starije ┬×ene pomagale mladim djevojkama da povla─Źe plugove, pi┬Üe Metro.

Tamo┬Ünji stanovnici vjeruju kako su bogovi katkad nenaklonjeni seljaku, a ovaj ritual ponavljaju neprestano, odnosno, sve dok ne uspiju 'prizvati' obilnu ki┬Üu. Seljaci u Indiji na┬Üli su se pogo─Ĺeni golemom su┬Üom koja je uzrokovala goleme ┬Ütete u pojedinim predjelima.

Ranije ovog tjedna, farmeri iz zapadnog Bengala odr┬×ali su ceremoniju vjen─Źavanju ┬×aba, koja bi tako─Ĺer, prema legendama, trebala donijeti toliko ┬×eljenu ki┬Üu.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!