12. RUJNA 2012. 22:18h

U borbu protiv Alzheimera naoružani špinatom i citrusima

Foto

Život
0

Tekst

Špinat bi uskoro ponovno mogao postati popularan, i to upravo kod starije generacije, jer prema istraživanju njemačkog sveučilišta špinat smanjuje demenciju, jedan od simptoma Alzheimerove bolesti.

Naime njemački su znanstvenici sa Sveučilišta u Ulmu promatrali razlike između 74-ero ljudi s blagim Alzheimerom i 158 potpuno zdravih osoba. Sudionici istraživanja bili su u dobi od 65 do 90 godina, a prošli su neuropsihološko testiranje u kojem su odgovarali na pitanja u svom životnom stilu, a izračunat im je i indeks tjelesne mase kao i analiza uzoraka krvi.

Znanstvenici su zatim otkrili da postoji niska razina koncentriranog seruma s antioksidanskom vitaminom C i beta-karotenom u ispitanika koji boluju od blage demencije, naspram onih koji su zdravi.

- Potrebne su dugoročne studije s više ispitanika kako bi se potvrdio rezultat da vitamin C i beta-karoten mogu djelovati preventivno na razvoj Alzheimerove bolesti - zaključuje vođa tima, epidemiolog i profesor Gabriele Nagel.

I dok se vitamin C može pronaći u svim citrusima, mrkva, špinat i marelice su idealan izvor beta-karotena, prenosi Daily Mail.

Studiju je poduprlo i njemačko ministarstvo znanosti kao i Europska unija, a objavljeno je u Journal of Alzheimer's Disease.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!