6. SRPNJA 2012. 20:18h

Tomo Antičić novi je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

Foto

Život
0

Tekst

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković na sjednici održanoj 6.srpnja izabralo je dr. sc. Tomu Antičića za novog ravnatelja Instituta na mandat od četiri godine, stoji u priopćenju. Dosadašnji ravnatelj dr. sc. Marin Roje nastavit će obnašati svoju dužnost do stupanja novog ravnatelja na tu poziciju.


Prenosimo kratku biografiju novog ravnatelja Instituta:

Dr. sc. Tome Antičić istaknuti je znanstvenik s velikim međunarodnim ugledom. U svojoj dosadašnjoj znanstvenoj karijeri objavio je 94 znanstvena rada, koji su indeksirani u bazi podataka Current Contents, a citirani su više od 2600 puta s H-indeksom 28.

Od 2008. godine predstojnik je Zavoda za eksperimentalnu fiziku (ZEF) na IRB-u. Pod njegovim vodstvom ZEF je ubrzo prerastao u najuspješniji zavod Instituta. Od ukupno 16 FP7 projekata koliko ih je na IRB-u, čak 9 ih ima ZEF, a njihova je vrijednost veća od 15 milijuna kuna. Uz europske projekte Zavod ima velik broj drugih međunarodnih projekata, poput NATO i IAEA, kao i međunarodnih ugovora od kojih dobiva značajne financijske prihode, a predvodi i po broju objavljenih znanstvenih publikacija. Dr. Antičić voditelj je i FP7 projekta "Particle Detectors" vrijednog preko osam milijuna kuna, koji je ujedno i najveći takav projekt iz fizike, ne samo na IRB-u već i na razini Hrvatske. Projekt objedinjuje eksperimentalne aktivnosti većine laboratorija na ZEF-u, a realizacijom istog, IRB će dobiti aktivnu ulogu u eksperimentalnoj nadogradnji CERN-ovih silicijskih detektora.

Dr. Antičić svoju je znanstvenu karijeru započeo na Sveučilištu u Londonu gdje je, kao jedan od najboljih studenata, diplomirao fiziku 1990. godine. Na prestižnom Sveučilištu Cambridge magistrirao je teorijsku fiziku 1991.godine, a 1997. godine doktorirao je na Johns Hopkins Sveučilištu u Baltimoreu (SAD), na eksperimentalnoj fizici čestica. Većinu rada na doktoratu proveo je na istraživanjima u sklopu L3 eksperimenta na CERN-u, gdje se i danas trenutno bavi istraživanjem stranih čestica na NA61 eksperimentu, u kojem vodi analizu hiperona i ima ključnu ulogu u kalibraciji podataka.

Uz navedene aktivnosti, dr. Antičić voditelj je Povjerenstva IRB-a za strukturne fondove, nacionalni je  ekspert pri Europskoj komisiji za projekt "FP7 Cooperation - Energy", voditelj je Povjerenstva za  praćenje Okvirnih programa Europske zajednice za istraživanje i tehnološki razvoj, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!