21. SRPNJA 2015. 18:02h

TOKSIčNE KREME ZA IZBJELJIVANJE U većem dijelu Afrike crno nije lijepo

Foto

Život
0

Tekst

Milijuni afričkih žena koriste jeftine kreme s toksičnim sastojcima za izbjeljivanje kože u nastojanju da je posvijetle i izgledaju ljepše, riskirajući pritom trajna oštećenja kože, pa čak i rak.
 
Dvadesetdevetgodišnja Anu Julius počela je koristiti kremu za izbjeljivanje nakon što joj je sestra sugerirala da "napravi nešto s tom svojom tamnom crnom puti". Nakon četiri tjedna ruke i noge počele su je svrbjeti, a na licu je osjećala zategnutost kože.
 
No Anu tvrdi da je zadovoljna rezultatima primjene kreme. "Koža mi je glatka, nježnija je i ljepša i svi?a se mom dečku", kaže, ignorirajući očigledne znakove upozorenja po kojima bi je trebala prestati koristiti.
 
Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 75 posto nigerijskih žena koristi proizvode za posvjetljivanje kože koji se mogu kupiti bez recepta. Kupuju ih unatoč tomu što znaju da se mogu pojaviti opasne nuspojave.
 
U Togu kreme za izbjeljivanje svakodnevno koristi 59 posto stanovnica te zemlje, stoji u priopćenu organizacije, u Južnoafričkoj Republici redovito ih koristi svaka treća žena, a u Maliju svaka četvrta.
 
Većina takvih krema i losiona koje se mogu nabaviti u trgovinama bez recepta sadrži zabranjene toksične sastojke poput žive, steroida i hidrokinona, kemijskog sredstva za izbjeljivanje mrlja. Dugotrajno korištenje svih navedenih sastojaka može uzrokovati hiperpigmentaciju, trajno oštećenje pa čak i rak kože, upozorava WHO.
 
Kad je južnoafrička dermatologija Nonhlanhla Khumalo zamijetila da joj u ordinaciju dolazi sve više pacijentica s oštećenjima kože uzrokovanim dugogodišnjim izbjeljivanjem, shvatila je da mora nešto poduzeti. Angažirala se na otvaranju laboratorija pri sveučilištu u Cape Townu, specijaliziranom za istraživanje toksičnih sastojaka u proizvodima za njegu kože. U svibnju joj je to i uspjelo. Otad je liječnica u laboratoriju testirala 29 proizvoda za izbjeljivanje kože koje se prodaju u Cape Townu te ustanovila da ih gotovo polovina sadrži zabranjene sastojke, najčešće u visokom postotku.
 
"U početku ti proizvodi uistinu posvjetljuju kožu, što ljude 'navuče' da ih nastave koristiti, no potom se javljaju nuspojave, a šteta je najčešće nepopravljiva", kaže dr. Khumalo.
 
Vlasnica dućana s kremama za izbjeljivanje na frekventnom željezničkom kolodvoru u Cape Townu prodaje kreme proizvedene u Obali Bjelokosti, Kamerunu, Indiji i svojoj domovini DR Kongu. Kaže da ih i sama koristi već godinama i da nikad nije imala nikakvih nuspojava, no kad se bolje zagledate u kožu njezina lica zamjećujete sitne tamne mrljice - znakove hiperpigmentacije.
 
Svi sastojci, uključujući i one toksične navedeni su na pakiranju proizvoda, no kupci o tome ne vode računa. Me?u afričkim je crnkinjama ideal ljepote postići nekoliko tonova svjetliju tamnu boju kože pa ih se većina i ne obazire na upozorenja.
 
Tomu pridonose reklame u časopisima diljem svijeta koji koriste photoshop kada prikazuju tamnopute 'selebritije', što je dodatan društveni pritisak na obične žene.
 
Usto velik broj afričkih zvijezda aktivno promovira izbjeljivanje kože. Popularna pjevačica iz Južnoafričke Republike Nomasonto Maswanganyi 2011. je napravila revoluciju kada je uz pomoć liječničkog tretmana posvijetlila kožu za nekoliko nijansi, kazavši pritom da se osjeća samouvjerenije, ljepše i poželjnije te da smatra kako je izbjeljivanje kože ženin izbor poput povećanja grudi, usana ili operacije nosa.
 
Korištenje krema za izbjeljivanje kože je poput pušenja, znate koliko je opasno, ali ne prestajete, vjerujući pritom "da se bolest doga?a nekom drugom, a ne vama", objasnila je jedna korisnica ovog proizvoda. "Kad bi se prodaja krema zabranila, mislim da bi naše žene poludjele", kazala je.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!