'SOLO-AKCIJA'

2. KOLOVOZA 2009. 21:11h

Sve što niste znali o ženskoj masturbaciji

Tekst

Seksualni terapeuti kažu kako bi se o ženskoj masturbaciji trebalo nesputano govoriti i naglasiti mnoge njezine zdravstvene dobrobiti.

Iako se muškarci često šale i međusobno zafrkavaju na račun vlastoručnih seksualnih aktivnosti, žene su obično suzdržanije i sramežljivije. Ipak, seksualni terapeuti kažu kako bi se o toj temi trebalo nesputano govoriti i naglasiti mnoge zdravstvene dobrobiti masturbacije, piše WebMD.

Evo nekoliko stvari koje niste znali do sad:

1. Normalna masturbacija kod žena dolazi u mnogim oblicima

Istraživanje je pokazalo kako se većina žena barem jednom pokušala samozadovoljavati. Također, ne postoje dobne granice - bebe to rade nesvjesno, a žene starije od 80 godina redovito se samozadovoljavaju.

- Ne postoji 'normalna' metoda samozadovoljavanja. Postoji veoma široki raspon načina masturbacije - kazao je psihoanalitičar Paul Joannides. Prema istraživanju seksualne terapeutkinje Debby Herbenick, prsti i vibrator dvije su najčešće metode zadovoljavanja kod žena. Ipak, dovoljno je često i korištenje vibrirajuće četkice, drške četke ili nastavka tuša.

2. Samozadovoljavanje može popraviti raspoloženje

- Ako ste depresivni, samozadovoljavajte se - poručila je seksualna terapeutkinja Kathleen Segraves, objasnivši kako za vrijeme samozadovoljavanja ne postoje ometanja, možete se fokusirati samo na sebe, bez obveze da i nekome drugome morate priuštiti užitak.

3. A možete i učvrstiti vezu s partnerom

Žene koje se samozadovoljavaju na dnevnoj bazi, osjećaju se dobro u vlastitoj koži jer si podižu samopouzdanje.

Terapeutkinja Herbenick tvrdi kako žene koje se koriste vibratorima bolje funkcioniraju u običnom seksu s muškarcem. Također, ukoliko imate probleme s postizanjem orgazma, trebali biste više masturbirati.

4. Masturbacija je sjajna za opuštanje

Žene uglavnom analiziraju sve što im se dogodilo tijekom dana i tako si ponovo stvaraju stres, prisjećajući se loših stvari koje su se dogodile.

- Ako si nakon napornog dana želite ugoditi i osjećati se bolje - samozadovoljavajte se. To će vam pomoći - poručila je Segreves.

5. Samozadovoljavanjem umanjujete bolove

Žene koje se redovito samozadovoljavaju imaju manje menstrualnih grčeva i ublažene simptome PMS-a. Također, česti orgazmi pomažu u sprječavanju migrena i umanjuju bolove.

Stoga, što čekate? Uzmite stvari u svoje ruke!

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!