4. TRAVNJA 2012. 12:40h

Svako drugo dijete koristi se internetom bez nadzora i prisutnosti odraslih

Foto

Život
0

Tekst

Ra─Źunalo kod ku─çe ima 95% djece, a 85% njih ima i pristup internetu, podaci su istra┬×ivanja koje je provela Poliklinika za za┬Ütitu djece grada Zagreba. U prikupljenim podacima najvi┬Üe zabrinjava to da se gotovo polovina ispitane djece koristi internetom bez nadzora i prisutnosti odraslih.

Bez nadzora


┬ľ Samo 2,5% njih navodi da je jedan od roditelja uvijek prisutan dok su na internetu ┬ľ ka┬×e prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica poliklinike, te dodaje da 36% djece ka┬×e kako njihove roditelje ne zanima ┬Üto rade na internetu. Da o opasnostima interneta nikad nije dovoljno govoriti, dokazuje i podatak kako je od 2003. godine tristotinjak djece oti┬Ülo susresti se s osobom koju nisu poznavali u┬×ivo, a mnogi su se od njih u tu pustolovinu uputili samostalno. Zato se isti─Źe va┬×nost uloge roditelja, ali i osnovnih ┬Ükola u edukaciji djece, posebno s obzirom na to da se dobna granica kori┬Ütenja ra─Źunala, mobitela te interneta iz godine u godinu sve vi┬Üe smanjuje.

U Europskoj uniji, ─Źini se, dobna je granica jo┬Ü i ni┬×a pa se u pisankama za 1. razred osnovne ┬Ükole uz ime, prezime i razred u─Źenicima nudi mogu─çnost upisati svoju e-mail adresu te Facebook-profil.

Edukacija u školama

Spomenute Targetove pisanke mogu se na─çi i kod nas, a me─Ĺu popularnijima su zbog atraktivnih naslovnica. ┬ľ Te pisanke dobivamo iz Europe, a isti profil mo┬×e se vidjeti i u drugih proizvo─Ĺa─Źa, dakle to je kod njih uobi─Źajena praksa. Mo┬×da kod nas trenuta─Źno u─Źenici u 1. razredima jo┬Ü nemaju e-mail adresu, ali ne sumnjam da ─çe je uskoro imati ┬ľ kazao je Pavao ┬Äarko, nabavni referent u Fokusu, distributeru spomenutih pisanki, koji smatra da je to mo┬×da ─Źak i dobar povod za dodatnu edukaciju s ─Źime je suglasna i ravnateljica Flander.

┬ľ U ┬Ükolama djeca trebaju dobiti informacije i poduku o svim mogu─çnostima koje pru┬×a internet, ali i o rizicima ┬ľ smatra Buljan Flander te zaklju─Źuje kako takve pisanke ne mogu ┬Ütetiti djeci.

Djeca biraju prema slikama

Iako je dizajn mo┬×da na prvi pogled neodgovaraju─çi i mali┬Üanima sugerira da bi trebali imati e-mail i Facebook-profil, kod nas djeca to i ne primje─çuju. ┬ľ Korice su gotovo cijelu osnovnu ┬Ükolu presudne pri kupnji, odnosno slike na njima ┬ľ objasnila nam je Viktorija Z., u─Źiteljica jedne zagreba─Źke ┬Ükole.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!