4. TRAVNJA 2012. 12:40h

Svako drugo dijete koristi se internetom bez nadzora i prisutnosti odraslih

Foto

Život
0

Tekst

Računalo kod kuće ima 95% djece, a 85% njih ima i pristup internetu, podaci su istraživanja koje je provela Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba. U prikupljenim podacima najviše zabrinjava to da se gotovo polovina ispitane djece koristi internetom bez nadzora i prisutnosti odraslih.

Bez nadzora


– Samo 2,5% njih navodi da je jedan od roditelja uvijek prisutan dok su na internetu – kaže prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica poliklinike, te dodaje da 36% djece kaže kako njihove roditelje ne zanima što rade na internetu. Da o opasnostima interneta nikad nije dovoljno govoriti, dokazuje i podatak kako je od 2003. godine tristotinjak djece otišlo susresti se s osobom koju nisu poznavali uživo, a mnogi su se od njih u tu pustolovinu uputili samostalno. Zato se ističe važnost uloge roditelja, ali i osnovnih škola u edukaciji djece, posebno s obzirom na to da se dobna granica korištenja računala, mobitela te interneta iz godine u godinu sve više smanjuje.

U Europskoj uniji, čini se, dobna je granica još i niža pa se u pisankama za 1. razred osnovne škole uz ime, prezime i razred učenicima nudi mogućnost upisati svoju e-mail adresu te Facebook-profil.

Edukacija u školama

Spomenute Targetove pisanke mogu se naći i kod nas, a među popularnijima su zbog atraktivnih naslovnica. – Te pisanke dobivamo iz Europe, a isti profil može se vidjeti i u drugih proizvođača, dakle to je kod njih uobičajena praksa. Možda kod nas trenutačno učenici u 1. razredima još nemaju e-mail adresu, ali ne sumnjam da će je uskoro imati – kazao je Pavao Žarko, nabavni referent u Fokusu, distributeru spomenutih pisanki, koji smatra da je to možda čak i dobar povod za dodatnu edukaciju s čime je suglasna i ravnateljica Flander.

– U školama djeca trebaju dobiti informacije i poduku o svim mogućnostima koje pruža internet, ali i o rizicima – smatra Buljan Flander te zaključuje kako takve pisanke ne mogu štetiti djeci.

Djeca biraju prema slikama

Iako je dizajn možda na prvi pogled neodgovarajući i mališanima sugerira da bi trebali imati e-mail i Facebook-profil, kod nas djeca to i ne primjećuju. – Korice su gotovo cijelu osnovnu školu presudne pri kupnji, odnosno slike na njima – objasnila nam je Viktorija Z., učiteljica jedne zagrebačke škole.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!