6. RUJNA 2013. 13:02h

Sudario se jedini ekvadorski satelit

Foto

Život
0

Tekst

Jedini ekvadorski satelit više ne radi pošto se u svibnju, mjesec dana nakon lansiranja u orbitu, sudario s ostacima ruske rakete, priop─çila je u ─Źetvrtak ekvadorska svemirska agencija.

Operacije za ponovno dobivanje signala nanosatelita NEE-01 Pegaso završene su bez rezultata, dodaje agencija. "Trenuta─Źno ne postoji mogu─çnost hvatanja bilo kakva signala", isti─Źe agencija.

Pegaso, u obliku kocke veli─Źine 10 x 10 cm, te┬×ak 1,2 kg, lansiran 25. travnja iz kineske svemirske stanice u Jiuquanu, ipak ostaje u orbiti do 2023.

Tjedan dana pošto je iz svemira poslao prve snimke u stvarnom vremenu, sudario se s ostacima ruske rakete tipa S14, lansirane 1985. Sudar se dogodio 1 500 km iznad obale Madagaskara.

Gradnju satelita vrijednu 80 000 dolara financirao je privatni sektor. Vlada je izdvojila 700 000 dolara za pokusna lansiranja, osiguranje, logistiku i atestiranje ure─Ĺaja koji je sagra─Ĺen u velja─Źi u Nizozemskoj.

Ekvador do konca godine treba iz Rusije poslati u svemir i drugi satelit istih karakteristika.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!