PROBAVNA ZBRKA

8. LIPNJA 2008. 10:29h

┬Őto uzrokuje nadutost i kako protiv nje?

Trbuh

Foto

Život
0

Tekst

Nadutost u jednakoj mjeri poga─Ĺa mu┬Ükarce i ┬×ene, ali lako se mo┬×e izbje─çi uno┬Üenjem malih promjena u prehrambene navike.

Mo┬×da i nije neka utjeha, ali stru─Źnjaci tvrde kako se sa problemom nadutosti u nekom periodu svog ┬×ivota mu─Źi ba┬Ü svaka odrasla osoba. Britanska lije─Źnica Wendy Denning ipak donosi dobre vijesti tvrdnjom kako se nadutost mo┬×e lako izbje─çi, pi┬Üe DailyMail.

- Tegobe napuhnutosti poga─Ĺaju u jednakoj mjeri i mu┬Ükarce i ┬×ene. Ipak, ┬×ene se vi┬Üe ┬×ale na njih, jer su ih svjesnije. Pripadnici mu┬Ükog spola takve tegobe smatraju ne─Źim protiv ─Źega se ne mo┬×e, te se pomire s tom ─Źinjenicom, dok se ┬×ene protiv nadutosti bore ┬ľ izjavila je dr. Denning koja vodi medicinski centar u Londonu.

-.--.-
Zrak zarobljen u crijevima

Denning napominje i kako su neki ljudi geneti─Źki skloniji nadutosti koju uzrokuje gomilanje crijevnih plinova, naj─Źe┬Ü─çe etanola i to naj─Źe┬Ü─çe zbog toga ┬Üto imaju dulja crijeva ili tendenciju za─Źepljenju. Zbog toga se toksi─Źni otpad koji nastaje probavom dulje zadr┬×ava u crijevima i bakterijama daje vi┬Üe vremena da proizvedu plinove.

Mislite li da od nadutosti patite pre─Źesto, poku┬Üajte slijediti nekoliko jednostavnih pravila. Na prvom mjestu uzroka nadutosti je nedovoljno sa┬×vakana hrana. Isto tako, ┬×vakanje stimulira ve─çu proizvodnju sline koja odmah u ustima razgra─Ĺuje hranu, ali i ┬Üalje signal probavnim enzimima da ┬Üto prije postanu aktivni. Gutamo li slabo pro┬×vakanu hranu, s njom ─çemo progutati i puno zraka koji ─çe ostati 'zarobljen' u crijevima.

Osobe koje se mu─Źe sa naduto┬Ü─çu trebale bi u organizam unositi dovoljne koli─Źine cinka. To je mineral kojim obiluju bademi, puretina i marelice. Manjak cinka u organizmu smanjuje kvalitetu probavljanja proteina.

Manje kave, više jogurta

-.--.-
┬Äelimo li izbje─çi taj grozan osje─çaj nadutosti, trebali bismo izbjegavati namirnice koje uzrokuju ┬×garavicu. To su alkohol, kava, masna i za─Źinjena hrana.

Uzrok nadutosti mo┬×e biti i ┬×enska oralna kontracepcija, jer hormoni mogu zadr┬×avati vodu u tijelu. ┬Äene koje koriste oralnu kontracepciju trebale bi izbjegavati slanu hranu. Rje┬Üenje je i savjetovati se sa ginekologom, jer pojedine tablete imaju i diureti─Źka svojstva, ┬Üto smanjuje nadutost.

Ne ┬×elimo li se boriti sa naduto┬Ü─çu, trebali bismo se pobrinuti za zdrave bakterije u svom probavnom sustavu. One ne zahtijevaju previ┬Üe pa┬×nje, dovoljno je da u svoju prehranu uvrstimo jogurt.

Izbjegavanje uno┬Üenja teku─çine za vrijeme obroka, zatim smanjenom konzumacijom gaziranih sokova i hrane koja sadr┬×i puno ┬Üe─çera, tako─Ĺer ─çemo smanjiti pojavu nadutosti.

 

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!