14. SVIBNJA 2012. 14:16h

Sti┬×e lijek protiv pijanstva. Je li revolucionaran?

Istra┬×ivanja su pokazala da svijetlo pivo ima najve─çu koli─Źinu silicija koji je klju─Źna tvar za ja─Źanje kostiju

Foto

Život
0

Tekst

Znanstvenici testiraju lijek koji bi mogao blokirati pijanstvo ako se uzme prije nego ┬Üto po─Źnete piti alkohol.

Iomazenil bi mogao poni┬Ütiti utjecaj alkohola na mozak, ┬Üto zna─Źi da bismo mogli piti alkohol, a nikad se ne napiti. Pilot-studija pokazala je da su oni koji su popili iomazenil prije alkohola bolje vozili, odnosno br┬×e su reagirali i ko─Źili te su manje vrludali po cesti. 

Iako zvu─Źi kao san svakog tinejd┬×era, istra┬×iva─Źi s Yalea ne ┬×ele stvoriti lijek koji bi jednostavno dopustio ljudima da vi┬Üe piju. 

Nadaju se da bi njime mogli lije─Źiti kroni─Źne alkoholi─Źare tako ┬Üto bi razvili tabletu koja ljude odr┬×ava trijeznima. Tako bi alkoholi─Źarima oduzeli zadovoljstvo opijanja alkoholom jer se ne bi mogli napiti. 

Kriti─Źari ovakve ideje tvrde da nitko ne mo┬×e natjerati alkoholi─Źara da uzme tabletu prije nego po─Źne piti. Misle i da ovakav lijek ne─çe pro─çi pokraj multimilijunske industrije pi─ça.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!