4. SRPNJA 2012. 20:41h

Stephen Hawking: Higgs bi za "Božju česticu" trebao dobiti Nobela

Stephen Hawking

Foto

Život
0

Tekst

Britanski fizičar Peter Higgs koji je prije gotovo pedeset godina iznio teoriju o postojanju "Božje čestice" trebao bi dobiti Nobelovu nagradu, ocijenio je u srijedu astrofizičar Stephen Hawking.

<< Otkrivena Božja čestica! >>

Rezultati koje je u srijedu objavila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) "nedvojbeno upućuju da smo otkrili Higgsov bozon koja daje masu drugim česticama", izjavio je Stephen Hawking na BBC-ju. "Ovo je važan rezultat koji bi Peteru Higgsu morao donijeti Nobelovu nagradu", ocijenio je slavni astrofizičar.

Hawking se svojedobno kladio s fizičarem Gordonom Kaneom s Michiganskog sveučilišta da se Higgsova čestica neće pronaći. "Čini se da sam izgubio 100 dolara", kazao je danas.

Peter Higgs (83) je 1964. došao na genijalnu zamisao o postojanju teorijske čestice čiji su trag, nakon dugog istraživanja, vjerojatno otkrili fizičari CERN-a. Nova čestica je konzistentna s očekivanjem za Higgsov bozon, ali znanstvenici ne mogu još sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da se doista radi o dugo očekivanoj "Božjoj čestici".

Sljedeći korak bit će odrediti točnu prirodu čestice i njezin značaj za razumijevanje svemira. Znanstvenici smatraju da bi ova čestica mogla biti ključ za razumijevanje 96 posto svemira, koje je još neotkriveno.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) sudjelovali su, među ostalima, u istraživanjima CERN-a koja su dovela do otkrivanja nove subatomske čestice s obilježjima Higgsova bozona, popularno nazvanog "Božja čestica". (Hina)


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!