31. SIJEŔNJA 2012. 21:32h

Stanice ko┬×e pretvorili u stanice mozga - put do novih lijekova?

mozak, ljudski mozak

Foto

Život
0

Tekst

 

Pokusi na mi┬Üevima poslu┬×ili su nam za jo┬Ü jedno zna─Źajno otkri─çe koje bi moglo dovesti do novih i boljih metoda lije─Źenja raznih bolesti. Znanstvenici s kalifornijskog sveu─Źili┬Üta uspjeli su stanice ko┬×e pretvoriti u stanice koje ─Źine glavne dijelove mozga. Iako ne kriju odu┬Üevljenje zbog najnovijeg uspjeha, napominju da ─çe do eventualne primjene ove metode na ljudima biti potrebno provesti dodatna ispitivanja. Ovo je otkri─çe va┬×no i zbog ─Źinjenice da bi moglo smanjiti potrebu za kori┬Ütenjem mati─Źnih stanica. Te stanice koje se mogu transformirati u ostale tipove stanica, od mo┬×danih do ko┬Ütanih, danas pru┬×aju veliku nadu u lije─Źenje bolesti, a brojna istra┬×ivanja ve─ç su u zavr┬Ünoj fazi pa bismo uz njihovu pomo─ç uskoro mogli lije─Źiti pacijente koji su pre┬×ivjeli mo┬×dani udar te odre─Ĺene oblike sljepo─çe. No, ono ┬Üto je glavna slabost mati─Źnih stanica jest na─Źin dobivanja s obzirom na to da njihovo izdvajanje iz embrija izaziva brojne eti─Źke i moralne dileme.

Zbog toga bi alternativna metoda bila mogu─çnost uzimanja stanica ko┬×e pacijenta i njihova reprogramiranja u inducirane mati─Źne stanice. Prednost je ┬Üto bi se te stance stvarale iz pacijentova tkiva pa ne bi postojala opasnost da ─çe tijelo odbaciti nove stanice kao ┬Üto je to slu─Źaj kod lije─Źenja mati─Źnim stanicama iz embrija.

┬ľ Uzbu─Ĺeni smo zbog mogu─çeg kori┬Ütenja ko┬×nih stanica u medicinske svrhe. Pokazali smo da se stanice mogu integrirati u mozak mi┬Üa i proizvesti protein nu┬×an za provodljivost elektri─Źnih signala koje ┬Üalju ┬×iv─Źane stanice ┬ľ rekao je voditelj istra┬×ivanja profesor Marius Wernig.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!