15. VELJAčE 2012. 14:17h

Srbi u Bruxellesu "obukli" poznatu fontanu u srpsku narodnu nošnju

Foto

Život
0

Tekst

U povodu srbijanskog Dana državnosti uz suradnju srbijanskog veleposlanstva u Belgiji i gradskih vlasti u Bruxellesu poznata fontana s likom dječaka koji mokri ukrašena je srbijanskom narodnom nošnjom.

Za ovu prigodu iz fontane teče srbijansko tradicionalno piće – šljivovica.

Inače, 61 centimetar visok brončani kip na uglu Rue de l'Etuves i Rue des Grands Carmes izradio je 1619. kipar Hieronimus Duquesnoy. Kip je otuđen nekoliko puta, a sadašnji je kopija iz 1965. Original se čuva u Maison du Roi.

Ujedno u proslavu praznika uključio se i Google.rs objavivši prigodni "doodle" na ćirilici.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!