8. SVIBNJA 2012. 21:47h

┬Őpageti bolognese oporavljaju tanku kosu, a borovnice su protiv akni

Foto

Život
0

Tekst

─îist i ujedna─Źen ten, lijepa i sjajna kosa te elasti─Źna ko┬×a nedosanjani su vam san? Koristite hrpu krema, gelova i idete na kozmeti─Źke tretmane, ali ko┬×a vam je neprestano suha? Vrijeme je da napokon promijenite svoje prehrambene navike, a ┬Üto god jeli, svakako je bitno paziti da su sastojci svje┬×i. Najbolje je da hranu pripremite sami kako biste bili sigurni ┬Üto jedete.

Ako imate problema s tankom kosom, vjerojatno ne uzimate dovoljno ┬×eljeza i proteina. ┬Äeljezo mo┬×ete na─çi u crvenom mesu, zelenom lisnatom povr─çu te su┬Üenim marelicama. Kosa jesu proteini pa, ako vam ih manjka, po─Źnite jesti vi┬Üe mesa, ribe i jaja. 

Trebali biste izbjegavati nagle gubitke te┬×ine, odnosno rigorozne dijete jer nagli pad unosa kalorija u tijelo mo┬×e uzrokovati ispadanje kose.

PRVA POMO─ć: ┬Őpageti bolognese.

Iznimno suha ko┬×a vjerojatno je rezultat manjka osnovnih masti u organizmu, odnosno omega 3 i omega 6 masnih kiselina. One se nazivaju osnovnim mastima jer ih na┬Üe tijelo ne mo┬×e proizvesti samo. Jedite vi┬Üe ribe, klica i ora┬Üastih plodova. Vjerojatno vam nedostaje i cinka pa poku┬Üajte jesti vi┬Üe crvenog mesa, morskih plodova, cjelovitih ┬×itarica, ┬Üpinata te bu─Źinih ko┬Ütica. 

Prestanite jesti brzu hranu jer vam ko┬×a mo┬×da reagira na brojne aditive koji se koriste u njezinoj pripremi. 

PRVA POMO─ć: Kuhani losos s bademima i ┬Üpinatom.

Poslijepodne vam padne tlak i uhvati vas umor? Ne jedete dovoljno proteina, koji vam daju energiju i reguliraju koli─Źinu ┬Üe─çera u krvi. Jedite vi┬Üe nemasnog mesa i mlije─Źnih proizvoda. Ako vam se ─Źesto dogodi da gubite energiju, vjerojatno ne jedete dovoljno ┬ľ uop─çe. Nemojte preskakati obroke i jedite vi┬Üe manjih obroka.

Poku┬Üajte jesti ne┬Üto svaka tri sata ┬ľ primjerice jogurt ili ┬Üaku badema za u┬×inu. Idite ranije spavati i probajte piti manje kave, pogotovo poslijepodne. 

PRVA POMO─ć: Maslac od kikirikija na tostu. 

Ako se ne mo┬×ete rije┬Üiti velikih tamnih krugova oko o─Źiju, vjerojatno ne unosite dovoljno antioksidansa u organizam, odnosno vitamina C i E te betakarotena. Po─Źnite jesti vi┬Üe lisnatog zelenog povr─ça, vo─ça i ora┬Üastih plodova. Vjerojatno vam isto tako nedostaje i ┬×eljeza.

Smanjite unos soli jer ona zadr┬×ava vodu u organizmu. Od toga ─çete biti nateknuti i imati podbuhle o─Źi. Probajte jesti manje gotovih jela.

PRVA POMO─ć: Govedina s pe─Źenom crvenom paprikom i sme─Ĺom ri┬×om

Ako imate problema s aknama i pri┬Üti─çima, pobolj┬Üajte unos vitamina B. Najvi┬Üe ih ima u cjelovitim ┬×itaricama, brokuli i ┬Üpinatu. Pijte puno vode kako bi vam tijelo i ko┬×a uvijek bili dovoljno hidratizirani, a smanjite unos alkohola. Lije─Źnici tvrde da su pri┬Üti─çi ─Źesto reakcija jetre koja je pretrpana toksinima.

PRVA POMO─ć: Juha od poriluka i borovnice za desert

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!