17. SRPNJA 2012. 14:03h

Sojuz uspješno pristao na Međunarodnu svemirski postaju

Međunarodna svemirska postaja

Foto

Život
0

Tekst

Svemirski brod Sojuz s tročlanom međunarodnom posadom u utorak je uspješno pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), priopćio je ruski centar za kontrolu svemirskih letova.

Sojuz TMA-05M s Amerikankom Sunitom Williams, Rusom Jurijem Malenčenkom i Japancem Akihikom Hoshideom, pristao je u 6.51 sat po srednjoeuropskom vremenu na ISS, gdje će troje astronauta boraviti četiri mjeseca, dodaje centar, a prenosi službena ruska agencija Itar-Tass.

Sojuz je poletio u nedjelju s kozmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu.

Posada će se pridružiti Rusima Genadiju Padalki i Sergeju Revinu te astronautu NASA-e Josephu Acabi koji su poletjeli iz Kazahstana 15. svibnja.

Rusija je sada jedina zemlja koja može prevesti astronaute na ISS otkako je u ljeto 2011. ugašen američki svemirski program.

Rusija je u nešto više od godinu dana ipak imala niz havarija u svemirskom sektoru koji su uzrokovali gubitak nekoliko satelita i drugih uređaja, napose teretnog svemirskog broda namijenjena opskrbi ISS-a. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!