13. KOLOVOZA 2015. 11:11h

Slušanje glazbe tijekom operacija smanjuje strah i bolove

Foto

┼Żivot
0

Tekst

Slušanje glazbe prije, tijekom i poslije kirurškog zahvata blagotvorno djeluje na pacijente tako što im smanjuje strah i bolove te ubrzava oporavak, zaklju─Źak je istra┼żivanja objavljena u ─Źetvrtak u britanskom medicinskom ─Źasopisu The Lancet.

Analizom 72 studije kojima je bilo obuhva─çeno 7000 ljudi, skupina britanskih znanstvenika pokazala je da su pacijenti operirani uz glazbu bili manje prestrašeni, manje su trpjeli bolove nakon operacije i uzimali su manje analgetika od onih koji to nisu bili. Usto su op─çenito bili zadovoljniji.

Utjecaj na strah i bol bio je vidljiv bez obzira je li se glazbu slušalo prije, tijekom ili nakon operacije, premda se najboljim pokazalo slušanje glazbe prije samog zahvata.

Blagotvorne su se pokazale sve vrste glazbe (više od 4000 naslova), premda autori isti─Źu kako je ve─çu, ali "ne znatnu" prednost imala glazba koju su izabrali sami pacijenti.

Taj je u─Źinak primije─çen ─Źak i pod op─çom anestezijom, ali je ipak nešto ve─çi kada su pacijenti pri svijesti tijekom operacije. Glazba je usto omogu─çila uzimanje manje koli─Źine tableta protiv bolova.

No nije skratila vrijeme hospitalizacije pacijenta, napominju znanstvenici.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!