POVRATAK U MLADOST

2. STUDENOG 2009. 12:54h

Sijedoj kosi moći će se vratiti boja

Tekst

Istraživači su otkrili način kako da sijedoj kosi vrate njenu originalnu boju. Dok u kosi postoji barem dio melanocita boja se može vratiti.

Stručnjaci istraživačkog centra u sklopu kozmetičkog diva L'Oreal došli su do načina da se sijedoj kosi povrati prirodna boja. U javnost su izašli s nevjerojatnim postignućima te poručili da će posebnim bezbolnim tretmanom sijeda kosa opet moći poprimiti prirodnu boju. No predviđaju da će nova tehnika zaživjeti za najmanje 10 godina.

- Kosa je nepoznanica - rekla je Patricia Pineau iz istraživačkog tima L'Oreala.

- To je živi organ koji raste, sijedi i opada. Kako se možemo boriti s tim? Bi li pristup trebao biti fiziološki ili biološki? Složena su to pitanja, a odgovore tražimo godinama - rekla je za Daily Mail.

Kako je objasnila, kosa, poput kože, sadrži melanocite, pigmente koji joj daju boju.

- Kada kosa sijedi, dolazi do progresivnog nestajanja melanocita. No dok ih u kosi još ima bar dio, postoji nada da se mogu repigmentirati - pojasnila je Pineau.

Vrlo je vjerojatno da će za svrhu repigmentacije ponuditi oralni element, uz koji će ići i linija inovativnih proizvoda za njegu kose.

Tretman bi doista bio revolucionaran i postavlja se pitanje što će se dogoditi s industrijom boja za kosu koja kozmetičkim kućama na račune donosi milijarde. L'Oreal zasigurno razmišlja o svom ogromnom biznisu s bojama, no zasigurno ima svoga asa u rukavu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!