OD ŠTETNOSTI SKORO PA NI´Š´

23. SRPNJA 2009. 21:56h

Seks u trudnoći je više nego poželjan

Tekst

Saznajte kada trudnice imaju pojačan libido, kakve se poze ne preporučaju u visokoj trudnoći, na što treba obratiti pažnju...

Ako ste ženskog spola i još uvijek niste postali majka, vjerojatno ste se više puta zapitali: što sa seksom tijekom trudnoće? Ukoliko ste muškarac, a još niste postali otac, vaše je pitanje vjerojatno istovjetno onom ženskom.

Međutim, pitanje je zaista često postavljano i mnoge parove koji bi uskoro trebali dobiti prinovu brine hoće li se djetetu nešto dogoditi uslijed seksualnog odnosa.

Analni seks u principu nije preporučljiv. Osim što ženi može stvoriti neugodu zbog mogućih hemeroida koji se javljaju tijekom trudnoće, može dovesti do vaginalnih infekcija zbog bakterija koje se prenose iz anusa.
Kontaktirali smo Sandru Kovačević, ginekologinju koja nam je objasnila kako joj parovi često dolaze po savjet zbog sličnih dilema, no mjesta za njih nema.

- Ako je ginekološki nalaz trudnice u redu, tada nema razloga za brigu što se spolnih odnosa tiče. Ukoliko kod žena postoji slučaj, primjerice, otvorenog grlića maternice i rizika od spontanog pobačaja, savjetujemo izbjegavanje spolnih odnosa.

Važno je znati da seks u trudnoći koja napreduje normalno nikako ne može nauditi djetetu budući da je ono u maternici zaštićeno – objašnjava Kovačević.

Sputanost nestaje jer nema razmišljanja o začeću

Seks u trudnoći više je nego poželjan. Žene se u većini slučajeva osjećaju seksepilnije zbog oblina, a takvima ih većinom doživljavaju i partneri.

D

-.-Flickr-.-
Photo Flickr  
odatni plus na strani seksa jest to što ženino tijelo tijekom odnosa izlučuje veće količine endorfina, hormona sreće, koji uz osjećaj ugode i sreće donosi i ublaživanje eventualne boli.

U prvom tromjesečju, tvrdi liječnica, žena se uglavnom žali na umor, pati od mučnina i povraćanja, te u većini slučajeva nije zainteresirana za seks, dok u drugom tromjesečju i polovinom trećeg osjeća pojačanu želju. Razlog je u tome da se par osjeća manje sputano jer ne mora razmišljati o začeću.

Liječnica otkriva kako je seks pred sam kraj trudnoće veoma poželjan, i to zahvaljujući spermi koja u sebi sadrži prostaglandin, hormon koji potiče otvaranje cerviksa.

S druge strane, neki stručnjaci tvrde kako je oralni seks dopušten, međutim, muškarac ženi ne smije upuhivati zrak u vaginu. Isto tako, izbjegavanje ove vrste pružanja zadovoljstva savjetuje se ukoliko partner boluje od prehlade.

Analni seks u principu nije preporučljiv. Osim što ženi može stvoriti neugodu zbog mogućih hemeroida koji se javljaju tijekom trudnoće, može dovesti do vaginalnih infekcija zbog bakterija koje se prenose iz anusa.

Krajem trudnoće ne savjetuje se prakticiranje seksa u misionarskoj pozi

Ginekologinja Kovačević tvrdi kako su tijekom seksa dopuštene sve poze koje vam padnu na pamet. Međutim, pred sam kraj trudnoće, odnosno u trećem tromjesečju preporučuje se seksualni odnos tijekom kojeg žena leži na boku ili pak muškarac penetrira 'straga'.

Misionarska poza pri kraju trećeg tromjesečja nije najbolja opcija, jer se tijekom prakticiranja seksa stvara pritisak na bebu, a povećava se pritisak i na aortu.

U prvom tromjesečju, tvrdi liječnica Kovačević, žena se uglavnom žali na umor, pati od mučnina i povraćanja, te u većini slučajeva nije zainteresirana za seks, dok u drugom tromjesečju i polovinom trećeg osjeća pojačanu želju. Razlog je u tome da se par osjeća manje sputano jer ne mora razmišljati o začeću.
Ukoliko tijekom trudnoće mijenjate partnera i želite se osigurati od potencijalnih infekcija, poželjno bi bilo da uporabite prezervativ koji će spriječiti ovakve neugodnosti.

Stručnjaci također tvrde da pozornost treba obratiti na bolne kontrakcije mišića, dugotrajne grčeve, obilne netipične vaginalne iscjetke i krvarenja koja se mogu pojaviti nakon seksa.

Iako se rijetko događaju tijekom seksa koji se prakticira u normalnoj trudnoći, mogu ukazivati na pobačaj, te je zbog toga uputno što prije kontaktirati liječnika.

Seks nakon trudnoće

Rođenje djeteta najveći je dar svakom paru, no mnogim ženama izaziva strah od ponovnog stupanja u spolne odnose.

Kovačević ističe kako vrijeme početka ponovnih odnosa može nastupiti u trenutku kada završi razdoblje 'babinjanja', koje traje oko šest tjedana. Katkad period može varirati, uglavnom zbog epiziotomije (reza na međici), te drugih razloga zbog kojih se valja posavjetovati s liječnikom.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!