PITANJA ─ŹITATELJA

12. SIJEŔNJA 2007. 15:01h

Savjet ginekologa: Cista na jajniku

Tekst

Dr. Krunoslav Kuna iz zagreba─Źke KB Sestara milosrdnica. Pitanja ┬Üaljite na e- mail adresu krunoslav.kuna@javno.com

Pitanje: Poštovani,
imam jedno pitanje pa vas molim za savjet. Imam 23 godine, a 24. sije─Źnja moram u bolnicu na operaciju jer imam cistu na jajniku (operacija ce biti laparaskopijom). Slu─Źajnim krivim ra─Źunanjem mjese─Źnica bi mi trebala ba┬Ü do─çi za vrijeme bolni─Źkog lije─Źenja i to izme─Ĺu 22 i 24. sije─Źnja. Je li

ikako mogu─çe odgoditi mjese─Źnicu (bar na 3 do 4 dana)? Tako da ju dobijem poslije 24. sije─Źnja, odnosno nakon zakazanog termina operacije. ─îula sam da tablete Utrogeston ili Dobroston mogu malo produljiti mjese─Źnicu. Kada bi ih trebala po─Źeti piti, a da sa njima odgodim mjese─Źnicu?
Imam jo┬Ü jedno pitanje. Koristim ve─ç 2 godine kontracepcijske pilule Logest. Zadnju sam popila u nedjelju 24. prosinca, a mjese─Źnicu sam dobila 24-25.12. 
Imala sam 8 dana pauze i sada bi trebala po─Źeti koristiti novu karticu tableta. Da li se ne┬Üto lo┬Üe mo┬×e dogoditi ako karticu tableta odgodim, recimo, do subote 6. sije─Źnja?
Ra─Źunaju─çi od 6. sije─Źnja + 21 tableta...trebala bi po tome mjese─Źnicu dobiti
oko 27.01.
Je li mogu─çe odgoditi mjese─Źnicu kontracepcijskim tabletama???

PS.-  Mogu li zatrudnjeti pomaknutim terminom, iako uzastopno vec 2 godine
pijem tablete? ─îula sam da i za za─Źe─çe nakon prestanka uzimanja
kontraceptiva treba pro─çi i do mjesec-dva za mogu─çu trudno─çu.
U panici sam! Jedva sam dobila termin za operaciju, a sad ju moram odgoditi. Pitanje je kad bih mogla dobiti sljede─çi termin.
Unaprijed zahvaljujem, srda─Źan pozdrav,

─îitateljica

Odgovor: S obzirom da imate dogovoreni termin za laparoskopsku operaciju ciste 24.01.2007. godine nema potrebe za uzimanjem tableta Dabroston ili Utrogestan jer, iz va┬Üeg pitanja, vidljivo je da uzimate kontracepcijske pilule i najbolje bi bilo da mjese─Źnicu odgodite tako ┬Üto nakon potro┬Üene kartice od 21 tablete kontacepcijskih pilula odmah nastavite dalje sa sljede─çom karticom pilula do termina operacijskog zahvata.

Ako ste pomakli termin po─Źetka uzimanja kontracepcijskih pilula (umjesto 8 dana pauze koji dan vi┬Üe) u tom ciklusu nije sigurna kontracepcijska za┬Ütita i ako ┬×elite izbje─çi mogu─çu trudno─çu trebaju se koristiti i druge metode kontracepcije.

┬Őto se ti─Źe mogu─çeg za─Źe─ça nakon prekida uzimanja kontracepcijskih pilula ve─ç u prvom ciklusu mo┬×e do─çi do za─Źe─ça.

Dr. Krunoslav Kuna
krunoslav.kuna@javno.com


 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!