PITANJA ČITATELJA

12. SIJEčNJA 2007. 15:01h

Savjet ginekologa: Cista na jajniku

Tekst

Dr. Krunoslav Kuna iz zagrebačke KB Sestara milosrdnica. Pitanja šaljite na e- mail adresu krunoslav.kuna@javno.com

Pitanje: Poštovani,
imam jedno pitanje pa vas molim za savjet. Imam 23 godine, a 24. siječnja moram u bolnicu na operaciju jer imam cistu na jajniku (operacija ce biti laparaskopijom). Slučajnim krivim računanjem mjesečnica bi mi trebala baš doći za vrijeme bolničkog liječenja i to između 22 i 24. siječnja. Je li

ikako moguće odgoditi mjesečnicu (bar na 3 do 4 dana)? Tako da ju dobijem poslije 24. siječnja, odnosno nakon zakazanog termina operacije. Čula sam da tablete Utrogeston ili Dobroston mogu malo produljiti mjesečnicu. Kada bi ih trebala početi piti, a da sa njima odgodim mjesečnicu?
Imam još jedno pitanje. Koristim već 2 godine kontracepcijske pilule Logest. Zadnju sam popila u nedjelju 24. prosinca, a mjesečnicu sam dobila 24-25.12. 
Imala sam 8 dana pauze i sada bi trebala početi koristiti novu karticu tableta. Da li se nešto loše može dogoditi ako karticu tableta odgodim, recimo, do subote 6. siječnja?
Računajući od 6. siječnja + 21 tableta...trebala bi po tome mjesečnicu dobiti
oko 27.01.
Je li moguće odgoditi mjesečnicu kontracepcijskim tabletama???

PS.-  Mogu li zatrudnjeti pomaknutim terminom, iako uzastopno vec 2 godine
pijem tablete? Čula sam da i za začeće nakon prestanka uzimanja
kontraceptiva treba proći i do mjesec-dva za moguću trudnoću.
U panici sam! Jedva sam dobila termin za operaciju, a sad ju moram odgoditi. Pitanje je kad bih mogla dobiti sljedeći termin.
Unaprijed zahvaljujem, srdačan pozdrav,

Čitateljica

Odgovor: S obzirom da imate dogovoreni termin za laparoskopsku operaciju ciste 24.01.2007. godine nema potrebe za uzimanjem tableta Dabroston ili Utrogestan jer, iz vašeg pitanja, vidljivo je da uzimate kontracepcijske pilule i najbolje bi bilo da mjesečnicu odgodite tako što nakon potrošene kartice od 21 tablete kontacepcijskih pilula odmah nastavite dalje sa sljedećom karticom pilula do termina operacijskog zahvata.

Ako ste pomakli termin početka uzimanja kontracepcijskih pilula (umjesto 8 dana pauze koji dan više) u tom ciklusu nije sigurna kontracepcijska zaštita i ako želite izbjeći moguću trudnoću trebaju se koristiti i druge metode kontracepcije.

Što se tiče mogućeg začeća nakon prekida uzimanja kontracepcijskih pilula već u prvom ciklusu može doći do začeća.

Dr. Krunoslav Kuna
krunoslav.kuna@javno.com


 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!