21. O×UJKA 2012. 12:43h

Samoubojstvo na 3. mjestu vode─çih uzroka smrti mladih u SAD-u

A Pima County sheriff gives directions at the crime site one day after a young gunman shot and killed six people incuding U.S District Judge John Roll and critically wounded U.S Representative Gabrielle Giffords in Florence, Arizona on January 9, 2011.  The assassination attempt occurred near a northern Safeway in Tucson on January 8, 2011.    UPI/Gary C. Caskey

Foto

Život
0

Tekst

Sve ve─çi broj samoubojstava me─Ĺu adolescentima (prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a, samoubojstvo se trenuta─Źno nalazi na tre─çem mjestu vode─çih uzroka smrti mladih izme─Ĺu 15 i 24 godine), depresija, sve ─Źe┬Ü─ça zloporaba lijekova i op─çenito smanjen osje─çaj sre─çe kod vrlo male djece glavni su razlozi zbog kojih je poznata glumica Goldie Hawn zajedno s nekoliko psihologa i stru─Źnjaka pokrenula MindUP program.

Pove─çanje optimizma

┬ľ Rije─Ź je o jedinstvenom znanstveno utemeljenom programu stvorenom kako bi se djecu podu─Źilo ┬ôpozornosti┬ö ┬ľ danas priznatom na─Źinu podr┬Üke razvoju socijalne i emocionalne inteligencije, obja┬Ünjava Goldie, i sama majka ─Źetvero djece, zbog kojih se i upustila u akciju. Vje┬×bama fokusiranja pa┬×nje, metodama MindUp programa ja─Źa se um i stvara vi┬Üe empatije u odnosima.

Da program djeluje, pokazuju i rezultati nakon što je uveden u brojne škole diljem SAD-a i Velike Britanije.

┬ľ Bolji rezultati u ┬Ükolama, smanjena agresivnost me─Ĺu djecom, ve─ça koncentracija i fokusiranost, br┬×e reagiranje kod odgovaranja, bolji me─Ĺusobni odnosi i pobolj┬Üana sposobnost upravljanja stresom te pove─çanje optimizma od ─Źak 63 posto samo su dio rezultata koji su nas s pravom odu┬Üevili ┬ľ isti─Źe dr. Kimberly Schonert Recihl sa Sveu─Źili┬Üta British Colombia koja je sudjelovala u istra┬×ivanju.

Bolje upravljanje stresom

Odli─Źni rezultati i brojni upiti roditelja ─Źija su djeca bila odu┬Üevljena programom potaknuli su Goldie Hawn da MindUP pribli┬×i svima, zbog ─Źega izdaje knjigu ┬ô10 minuta pozornosti┬ö (kod nas objavljena u izdanju Planetopije).

┬ľ Umije─çe smirivanja uma i smanjenja u─Źinaka stresa omogu─çuje nam ve─çu kontrolu nad vlastitim emocijama i reakcijama. To nam poma┬×e ne samo kao roditeljima ve─ç i u svim drugim odnosima ┬ľ obja┬Ünjava glumica te isti─Źe kako su njihove studije pokazale da su, zahvaljuju─çi ovome, djeca uspjela smanjiti dnevne razine kortizola, hormona stresa, ┬Üto pokazuje da su bila sposobna bolje upravljati stresom.

Upravo je upravljanje stresom jedna od najdragocjenijih vje┬Ütina u dana┬Ünjem svijetu, posebno tijekom odrastanja jer je dokazano da stres naru┬Üava sposobnost pam─çenja. Knjiga, me─Ĺu ostalim, otkriva i kako funkcionira mozak, kako se uskladiti s valnom du┬×inom djeteta, upravljati vlastitim reakcijama te kako pozorno koristiti osjetila, kako od straha i tjeskobe do─çi do smirenosti i spokoja te, na kraju, kako zauzeti pozitivno stajali┬Üte.

┬ĹKutija┬ĺ s alatom koji treba koristiti

Svakog dana samostalno prakticirajte pozorno disanje, to je osnova. Idealno bi bilo dva puta dnevno po pet minuta, sami i/ili sa svojom djecom.

Podu─Źite djecu razlici izme─Ĺu ┬ônapola pune┬ö i ┬ônapola prazne┬ö ─Źa┬Üe. O kakvoj god situaciji bila rije─Ź, zauzmite pozitivan stav.

Iskoristite svaku priliku za boravak na otvorenom i promatrajte sve oko sebe s novim fokusom. Igrajte igru zagonetki.

Pomozite djeci nau─Źiti prepoznati signale kada po─Źinju osje─çati bijes i kako se opustiti. Bijes ne donosi dobre odluke.

Koristite svakodnevne doga─Ĺaje kako biste djeci pomogli da se stave u tu─Ĺu ko┬×u, na primjer dok se sva─Ĺaju s prijateljima.

 

 • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

  Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

 • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
 • Ella Henderson: Hold on, we are going home
 • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!