18. KOLOVOZA 2015. 14:11h

Samo svako peto dijete slijedi poslovni put i zanimanje roditelja

Foto

Život
0

Tekst

Većina mladih, njih 71 posto, odabrala je drugačiji poslovni put od roditelja, pokazalo je istraživanje o utjecaju obrazovanja roditelja na odabir zanimanja njihove djece koje je portal EduCentar proveo na uzorku od 350 ispitanika.

Po tom istraživanju, objavljenom u utorak, 71 posto ispitanika odgovorilo je da roditelji nisu utjecali na njihov izbor zanimanja.

"Oba roditelja nisu imala priliku studirati već rade teške poslove zbog čega ja želim ispuniti ono što oni nisu imali priliku te dobiti bolji posao. Što se tiče područja fakulteta, na moj odabir su utjecali samo moji afiniteti prema tom predmetu", komentar je koji je jedan od ispitanika objavio na internetskim stranicama portala EduCentar.

Ispitanici su tako?er naveli da "im roditelji nisu vršili pritisak te su imali potpunu slobodu odabrati smjer svoje karijere".

Pokazalo se tako?er kako su ispitanici svjesni da se danas traže nova znanja i da je ponuda poslovna drugačija nego li u vrijeme kada su njihovi roditelji birali smjer obrazovanja.

Petina ispitanika potvrdila je djelomičan utjecaj roditelja na odabir zanimanja. "Dobro mi je došla njihova radna etika, no nisam upisala fakultet tehničkog usmjerenja, već društveni koji je prikladniji mojoj osobnosti", komentar je jednog ispitanika, dok se drugi nadovezuje da je "izgra?ena osoba, no savjet roditelja je dobro došao".

Putem svojih roditelja krenulo je samo devet posto ispitanika. "Njihova ljubav prema turizmu i pružanju jedinstvenog doživljaja svakom gostu usmjerila me na isti put", navela je jedna ispitanica, dok je druga istaknula da 'su joj roditelji utabali put tako da je nastavila graditi ono što su stvorili, i nije požalila".

Podaci istraživanja dobiveni su putem internetske ankete provedene na portalu EduCentar koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni, navodi portal EduCentar.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, proèelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaèelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuèilišna profesorica, èlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebaèkog holdinga èinila se kao idealna osoba za tu politièku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem prièa o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, èija je èlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!