25. OUJKA 2012. 12:06h

Roditeljska pažnja određuje djetetov stav prema životu

Foto

Život
0

Tekst

Roditelji bi trebali dva puta promisliti prije nego zanemare pozive svoje djece da 'ih pogledaju', tvrde znastvenici sa Sveučilišta Concordia u Montrealu. Njihova studija naime pokazuje kako djeca kojoj roditelji posvećuju pažnju u onoj mjeri koliko oni traže razvijaju pozitivan stav prema životu i puno bolje uče kasnije u školi.  Jedino upozorenje je da roditelji trebaju reagirati samo u slučajevima 'kvalitetnog' ponašanja kojim se traži pažnji.

- Mlađa djeca čiji su roditelji redovito odgovarali pozivitno na njihove potražnje za pažnjom od interakcije očekuju da ih ispunjava a kao rezultat toga uživaju u svim pokušajima roditelja da ih socijaliziraju., objasnila je voditeljica istraživanja Marie-Pierre Gosselin.

Tijekom studije od roditelja je zatraženo da popune upitnike što je obično izazvalo reakcije kod djece da pokušaju pridobiti roditeljsku pažnju. Neka su djeca pokušala sudjelovati s roditeljima u ispunjavanju ili pričati s njima, dok su druga djeca plakala, vrištala i bacala stvari po sobi.

Gosselin tvrdi kako je prva reakcija tipična za djecu čiji roditelji s pažnjom odgovaraju na potrebe svoje djece u različitim kontekstima dok su neprilagođenija djeca u roditeljskom okruženju koje se manje bavi njima.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!