DOBA TERMINATORA

5. SVIBNJA 2008. 12:10h

Robotski pauci i zmije ratuju u Iraku

Mehani─Źki pauk

Foto

Život
0

Tekst

Stigla je budu─çnost modernog ratovanja. Naime, jedna ameri─Źka kompanija razvila je mehani─Źke insekte koji ─çe pomo─çi vojnicima na boji┬Ütu.

Rat je sam po sebi dovoljno stra┬Üan, no sada neki znanstvenici ┬×ele u cijelu pri─Źu ubaciti pauke i zmije, s namjerom da ratovanje vojnicima u─Źine manje stra┬Ünim. 

-.--.-Mehani─Źka krijesnica
Mehani─Źka krijesnica

BAE Systems razvija elektroni─Źke pauke, insekte i zmije koji bi pomogli vojnicima u prikupljanju informacija bez da se izla┬×u opasnostima koje boji┬Üte donosi, izjavili su glasnogovornici kompanije.

Micro Autonomous Systems and Technology (MAST) Collaborative Technology Alliance ┬×eli kreirati minijaturne robote koji bi slu┬×ili kao o─Źi i u┬Üi vojnika u opasnim situacijama i prostorima kao ┬Üto su ┬Üpilje ili planinska podru─Źja, potencijalno spa┬Üavaju─çi mnoge ┬×ivote.

Produ┬×etak osjetila

Promotivni video koji je izdao BAE prikazuje dizajn te na─Źine na koje bi vojnici mogli postaviti i procesuirati informacije koje bi ovi futuristi─Źki ure─Ĺaji prikupili. Video prikazuje pauke-robote kako se ┬Üuljaju i pentraju po uglovima te mehani─Źke krijesnice koje lebde ispred prozora i oda┬Üilju sliku prema ure─Ĺaju s minijaturnim ekranom pri─Źvr┬Ü─çenim za zglobove vojnika poput ru─Źnog sata, upozoravaju─çi ih na potencijalne opasnosti.

-.--.-Mehani─Źka krijesnica
Mehani─Źka krijesnica
- Ovi ure─Ĺaji su poput mehani─Źkog dodatka koji izo┬Ütruje osjetila vojnika, omogu─çavaju─çi im uvid u situacije koje bi mo┬×da ina─Źe bile smrtonosne ┬ľ izjavio je Joseph Mait, rukovoditelj Army Research Laboratoryja u MAST-u.

Vojska je ve─ç radila na nizu ure─Ĺaja kojima se upravlja na daljinu kako bi pomogli vojnicima na boji┬Ütu kao dio Future Combat System Programa, najve─çe vojne modernizacijske inicijative.

Čini se kako nismo daleko od toga da nam jedan terminator prošeće po afganistanskim bojištima.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!