27. SIJENJA 2015. 11:35h

Rješavanje križaljki ne pomaže u borbi protiv demencije

Foto

Život
0

Tekst

Rješavanje križaljki i bavljenje sličnim aktivnostima neće vam pomoći u borbi protiv gubitka pamćenja povezanog s demencijom i bolestima poput Alzheimerove, upozorio je njemački liječnik Joerg Schulz, ravnatelj Klinike za neurologiju Sveučilišta u Aachenu.
 
Schulz je rekao da rješavanje križaljki ne djeluje na kratkotrajnu memoriju, koja je najugroženija u početnim stadijima bolesti.
 
Isto vrijedi i za razne kompjuterske vježbe pamćenja, rekao je Schulz, naglasivši da takve aktivnosti pomažu dugotrajnoj memoriji, koja se zapravo ne pogoršava sve do posljednjih stadija demencije.
 
Kako bi zadržali mentalno zdravlje, Schulz starijim osobama umjesto križaljki preporuča redovne fizičke aktivnosti i održavanje čestih društvenih kontakata, prenio je njemački časopis Neue Apotheken Illustrierte

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!