19. PROSINCA 2011. 18:02h

Riječki roboti na testu: Poput čuvara nadziru prostor

Foto

Život
0

Tekst

Laboratorij za umjetnu percepciju i autonomne sustave Tehničkog fakulteta u Rijeci koristi se T-Mobile LTE testnom mrežom za ispitivanje mogućnosti aplikacije vezane uz zaštitu objekta ili lokacije mobilnim robotom. Kao jedna od najvećih prednosti korištenja LTE-a u području mobilne robotike ističe se mogućnost komunikacije robota u stvarnom vremenu s obzirom na velike brzine prijenosa podataka koje LTE donosi.

Aplikacija određuje da robot nadzire određeni prostor te se kreće prema zadanoj strategiji koja je takva da robotovo kretanje nije lako predvidivo. Ova vrsta aplikacije zahtijeva stalnu vezu, veliku propusnost podataka, vrlo male latencije i iznimno stabilnu vezu zbog video i audiostreaminga te kontrole robota u stvarnom vremenu s bilo koje lokacije, što je uz korištenje LTE tehnologije lako ostvarivo.

Komunikacija je u mobilnoj robotici među najvažnijim komponentama koje otvaraju nove mogućnosti i načine korištenja robota. Ugrađivanjem LTE USB podatkovnog uređaja na robota mogu se u stvarnom vremenu prenositi podaci prikupljeni od senzora, kontrolirati roboti iz udaljenih lokacija..

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!