AMERI─îKI ZNANSTVENIK

1. KOLOVOZA 2008. 17:30h

Razvijen novi na─Źin za pohranu solarne energije

Foto

Život
0

Tekst

Novi katalizator pomoću solarne energije proizvodi kisik i vodik koje gorive ćelije koriste za proizvodnju struje te troši manje energije.

Znanstvenik iz Sjedinjenih Dr┬×ava razvio je novi na─Źin proizvodnje goriva za gorive ─çelije koji bi omogu─çio doma─çinstvima da "spremaju" solarnu energiju i proizvode struju za osvjetljenje i rad ku─çanskih aparata i no─çu.

Novi katalizator pomo─çu solarne energije proizvodi kisik i vodik koje gorive ─çelije koriste za proizvodnju struje, istovremeno tro┬Üe─çi mnogo manje energije nego dosada┬Ünjim na─Źinima.

S tim katalizatorom korisnici se mogu osloniti na struju koju proizvode solarni kolektori, rekao je profesor s Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MTI) koji je razvio novi materijal.

"Ako mo┬×ete imati energiju samo dok sija sunce onda imate problem. Upravo zato, po mom mi┬Üljenju, solarne ─çelije nisu prodrle na tr┬×i┬Üte", rekao je Daniel Nocear, profesor energetike na MTI-u, u razgovoru u njegovom uredu u Cambridgeu, u dr┬×avi Massachusetts.

"Ako mogu osigurati mehanizam pohranjivanja onda mogu bez prestanka proizvoditi energiju i onda ─çemo mo─çi razgovarati o solarnoj energiji".

"Ja mogu pretvoriti sun─Źevo svjetlo u kemijsko gorivo i sada mogu koristiti solarnu energiju i no─çu", napisao je Nocera za ─Źasopis Science.

Nocera jo┬Ü nije konstruirao svoj sustav u punoj veli─Źini ali je najavio da bi tehnologija za prilago─Ĺavanje sustava doma─çinstvima mogla biti spremna i za manje od jednog desetlje─ça.

Zamisao na kojoj je radio 25 godina do┬Üla je od razmatranja na─Źina na koji biljke pohranjuju sun─Źevu energiju, objasnio je Nocera.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!