AMERIČKI ZNANSTVENIK

1. KOLOVOZA 2008. 17:30h

Razvijen novi način za pohranu solarne energije

Foto

Život
0

Tekst

Novi katalizator pomoću solarne energije proizvodi kisik i vodik koje gorive ćelije koriste za proizvodnju struje te troši manje energije.

Znanstvenik iz Sjedinjenih Država razvio je novi način proizvodnje goriva za gorive ćelije koji bi omogućio domaćinstvima da "spremaju" solarnu energiju i proizvode struju za osvjetljenje i rad kućanskih aparata i noću.

Novi katalizator pomoću solarne energije proizvodi kisik i vodik koje gorive ćelije koriste za proizvodnju struje, istovremeno trošeći mnogo manje energije nego dosadašnjim načinima.

S tim katalizatorom korisnici se mogu osloniti na struju koju proizvode solarni kolektori, rekao je profesor s Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MTI) koji je razvio novi materijal.

"Ako možete imati energiju samo dok sija sunce onda imate problem. Upravo zato, po mom mišljenju, solarne ćelije nisu prodrle na tržište", rekao je Daniel Nocear, profesor energetike na MTI-u, u razgovoru u njegovom uredu u Cambridgeu, u državi Massachusetts.

"Ako mogu osigurati mehanizam pohranjivanja onda mogu bez prestanka proizvoditi energiju i onda ćemo moći razgovarati o solarnoj energiji".

"Ja mogu pretvoriti sunčevo svjetlo u kemijsko gorivo i sada mogu koristiti solarnu energiju i noću", napisao je Nocera za časopis Science.

Nocera još nije konstruirao svoj sustav u punoj veličini ali je najavio da bi tehnologija za prilagođavanje sustava domaćinstvima mogla biti spremna i za manje od jednog desetljeća.

Zamisao na kojoj je radio 25 godina došla je od razmatranja načina na koji biljke pohranjuju sunčevu energiju, objasnio je Nocera.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!