25. KOLOVOZA 2015. 13:29h

RAZBIJEN MIT Od glasne glazbe nećete oglušiti!

Foto

Život
0

Tekst

Neke pjesme su stvarno dobre samo kad se pojačaju "do daske", ali hoćete li oglušiti slušajući ih tako, kao što tvrde ljubitelji tišine?  

Jednostavan je odgovor "ne", kaže Thomas Lenarz, šef otorinolaringologije na medicinskom fakultetu u Hannoveru. Dulja izloženost glasnoj glazbi može dovesti do problema sa sluhom, ali ne i do gluhoće.
Slušalice pritom predstavljaju veću opasnost od stereo zvučnika. Zvučnici, naime, pružaju bolji osjećaj glasnoće i sigurnosnog praga i ljudi ih rje?e pojačavaju do kraja. 
Tko god sluša buku od 90 decibela, što je jednako stajanju pokraj stroja koji je toliko bučan da je razgovor nemoguć, idući će dan teže čuti, kaže Lenarz. Ali jedan dan glasnog slušanja glazbe neće rezultirati trajnim oštećenjem sluha. 
Liječnik tvrdi da je nagla buka, poput pucnja ili praska petarde, nanosi više štete od kontinuirane buke kojoj se uho može prilagoditi. Organi sluha mnogo su osjetljiviji na bučna iznena?enja, rekao je.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!