PUTOVANJE

13. TRAVNJA 2007. 10:31h

Putopis: PORTUGAL

Tekst

Portugal je zemlja sunca, mora, vjetra i fada.

Lisabon je slu┬×beno postao glavni grad Kraljevstva Portugala 1256. godine (iako je u kr┬Ü─çanskim rukama od 1147. godine kada je Afonso Henriques oslobodio grad od Marokanaca). Lisabon danas broji oko 664 000 stanovnika.

Izgled Lisabona

Na izgled i ┬äkarakter┬ô grada utjecala je povijest i sami stanovnici grada. Do sada je Lisabon u svojoj povijesti zabilje┬×io nekoliko jakih potresa (1505. i 1512. godine), ali potres koji ga je pogodio 1755. godine u potpunosti je uni┬Ütio centar grada. Tada je kralj dao mogu─çnost mo─çnom Marquis de Pombalu da kreira novi plan razmje┬Ütaja ulica. Tako su uske i slu─Źajno nastale uli─Źice zamijenile velike avenije i ┬Üiroke ulice. To je dana┬Ünja Baixa gdje su ulice dobile naziv po radnjama koje su se tamo nalazile (npr. Rua do Ouro-Ulica zlata, Rua dos Sapeteiros-Ulica postolara┬ů). Nazivi ulica odr┬×ali su se do danas.

Alfama je najstariji dio grada koji le┬×i pod zidinama dvorca Castelo de Sao Jorge. Ako se uputite tamo, iznenadit ─çe vas uske uli─Źice s malim trgovima koje ─çe vas na trenutak vratiti u zaboravljeno doba marokanskih ─Źetvrti. Nave─Źer se mo┬×e u┬×ivati u restoranima s portugalskim specijalitetima koji se mogu ku┬Üati uz zvukove fada.

Shopping i zabava na Bairru Altu

Na suprotnoj strani od Alfame le┬×i Bairro Alto kojeg s Baixom povezuje ulica stvorena za shopping. Tu sve vrvi od trgovina najpoznatijih brandova i poznatih portugalskih proizvo─Ĺa─Źa. Ako se popnete liftom Elevador de Santa Justa (koji je dizajnirao francuski arhitekt Eiffel) mo┬×ete vidjeti cijeli Bairro Alto iz zraka. To mo┬×ete napraviti i njihovim popularnim uspinja─Źama. Tu nave─Źer mo┬×ete na─çi najbolje provode po kafi─çima i restoranima uz modernu glazbu ili fado.

Znamenitosti Lisabona

Lisabon le┬×i tako─Ĺer na obali rijeke Tejo koja se ulijeva u Atlantski ocean. Voze─çi se prema izlazu grada nai─çi ─çete na, barokni Mosteiro de Jerominos (koji se uzdigao 1616. godine u ─Źast otkri─ça Indije), Torre de Belem (izgra─Ĺen 1515. godine) i Padrao dos Descobrimentos (koji je izgra─Ĺen 1960. godine zbog obilje┬×avanja 500 godina poznatog portugalskog navigatora princa Henrya).

Prekrasni dvorci, Atlantski ocean, fado i jo┬Ü puno toga mo┬×ete do┬×ivjeti u na┬Üoj FOTOGALERIJI.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!